(FOTO, VIDEO) Grupa Emanuel za Narod.hr nakon nominacije za Porina: ‘Kršćanska glazba često je i žrtva velikih predrasuda’

Foto: Emanuel

U kategoriji Album popularne duhovne glazbe, od 13 albuma koliko je bilo prijavljeno za 26. izdanje Glazbene nagrade Porin, biračko tijelo u prvom krugu odabralo je četiri albuma – Božje pobjede, Emanuela, Andreja Gozdanova i Uskrs fest 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa Emanuel jedan od najpopularnijih bandova i dobro poznata grupa onima koji prate scenu kršćanske glazbe u Hrvatskoj, dolaze iz Velike Gorice.

Sastav je osnovan 2001. godine. i djeluje u župi bl. Alojzija Stepinca gdje redovito prati sve oblike bogoslužja u svojoj zajednici. Sastav trenutno broji devet članova u koncertnoj postavi, te još skoro toliko članova koji sudjeluju izvedbama na programima unutar župne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naravno da smo sretni zbog ovakvog priznanja koje dolazi od struke. Kao glazbenicima nam sigurno puno znači”, komentirali su za Narod.hr ovu nominaciju.

“Dok stvarano naše materijale i snimke sigurno nam takve stvari nisu ni na kraj pameti, ali onda kada dođe faza gdje se razmišlja o marketingu i PR-u svakako se dotaknemo i tema kao što je Porin ili neke druge diskografske ili glazbene “nagrade” ili “priznanja”. Ona nisu najbitnija, nisu presudna ali su važna“, dodaju.

U kakvom je položaju kršćanska glazba danas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanska glazba, ili “popularna duhovna” kako je nazvana u našoj kategoriji danas je možda u malo boljoj poziciji nego prije desetak ili više godina, no to su još uvijek margine opće hrvatske glazbene scene. Mnogima je ona i dalje velika “enigma”, a često je i žrtva velikih predrasuda. Ono dobro što se ove godine dogodilo je to da se naša kategorija riješila tereta izdanja koje nužno nisu pripadala istoj. Posebno se odnosi na Božićna ili blagdanska izdanja koja su imala malo ili nikako veze s popularnom duhovnom glazbom. To je svakako bolja startna pozicija od one dosadašnje, a vjerujem da će se iz nje roditi neke nove ideje i povoljnija rješenja koja bi s vremenom našu glazbu oslobodila spomenutih etiketa”, kažu nam.

No, jedna stvar ih jako raduje.

“Posebno nas raduje jedno jedinstvo i kolegijalnost koju sve više imamo među našim izvođačima i kolegama. Probudila se svijest da samo zajedničkim zalaganjem i podržavanjem možemo graditi bolju budućnost za našu glazbu, a onda i bolju platformu za oni najvažnije što ta glazba donosi – a to je biblijska, evanđeoska, izravna Božja poruka donesena kroz pjesmu”, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurencija je jaka, svi bi voljeli pobijediti, ali jako su uzbuđeni i jer smatraju da – nema favorita.

“Naravno da bi voljeli da glasačko tijelo bude većinski na našoj strani, ali ćemo biti zadovoljni i ako ostanemo samo na nominaciji. Sve su to velike i dobre stvari. Nažalost, zbog ranije, gore navedenih i mnogih drugih razloga glasačko tijelo još uvijek ne poznaje najbolje našu scenu. No, s druge strane je to i dobro jer nitko od nas sa sigurnošću ne može znati tko je favorit ili dobitnik. To iščekivanje sada daje posebnu draž i pozitivno uzbuđenje“, kažu nam iz Emanuela.

“Drugi krug glasanja, a onda i sama dodjela su pred nama. Kako god da ova priča završi želimo da pjesme s albuma “Sve činim novo”, kao i svi drugi albumi i sve te pjesme prije svega slavu donesu imenu našeg Gospodina i Spasitelja“, zaključuju i čestitaju svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Koristim priliku da još jednom čestitam i ostalima koji su nominirani, ali isto tako onima koje je nominacija ove godine “zaobišla”. Čestitamo tako svima koji stvaraju kršćansku glazbu, na taj način šire Božju riječ. Vjerujemo da će i njihov trenutak jednom doći.

Bez obzira na “Porin” i njegov ishod, Emanuel vrijedno i predano radi dalje. Ponovno smo u studiju, radimo na novom materijalu, a paralelno smo i na terenu; kako u svojoj župi tako i po drugim gradovima, župama i zajednicama prateći duhovne događaje, sadržaje i sve oblike bogoštovlja“, poručili su za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.