(FOTO, VIDEO) Imotski obilježava 300. obljetnicu oslobođenja od Turaka

Foto: Fah

Imotski obilježava Dan grada i 300. obljetnicu oslobođenja od Turaka, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obljetnici je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istaknula veliku ulogu Imoćana u stvaranju suverene Hrvatske te potrebu gospodarske i demografske obnove tog, u tom smislu, zanemarenog kraja.

“Malo je naroda čija je povijest bila tako burna i ispunjena bezbrojnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju. Samo u prošlom stoljeću morali smo izdržati tri strašna rata. Ali najveću je povijesnu kušnju trebalo podnijeti u tri stoljeća obrane od Osmanlija uz ogromne gospodarske, teritorijalne i ljudske gubitke čije posljedice osjećamo i danas. Ta druga povijest dobro je poznata. Nakon pada Bosne 1463. godine Hrvatska je bila izložena najžešćim udarima turskog carstva.”, podsjetila je Kolinda Grabar-Kitarović.

“Današnji dan, blagdan Gospe od Anđela, upisan je zlatnim slovima u povijest Imotskoga, Imotske krajine i hrvatske domovine. Neka nam stoga ovaj veliki dan bude poticaj za suočavanje s izazovima i zadaćama koje stoje pred nama. Samo o nama i našem zajedništvu i odlučnosti ovisi kakva će biti naša Hrvatska, kakvi će biti naši gradovi i sela, hoće li biti zasijana naša polja i pokošene naše livade, hoće li biti sačuvane naše šume, vode, more i rijeke. Branitelje prije 300 godina i branitelje u Domovinskom ratu ujedinjavala je ista vizija – vizija slobode. Oplemenimo tu slobodu razvojem i životom. Ujedinimo se u radu za Hrvatsku koja će biti okrilje sigurnoj budućnosti našoj djeci i unucima. Neka to bude naša zajednička želja u ovom velikom danu. Neka nam živi hrvatski narod i neka nam živi naša jedina i draga domovina Hrvatska”, kazala je među ostalim predsjednica RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja na Topani, predsjednica će sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

General-bojnik Damir Krstičević rekao je da je danas povijesni dan. Ponosni narod Imotske krajine uvijek se časno i sa srcem borio za jedinu nam domovinu. Tako je to bilo prije 300 godina, ali isto tako tijekom pobjedničkog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Imotski je kraj kroz cijelu povijest davao sve za Hrvatsku: krv, znoj, suze i molitve Bogu i Gospi. To je neizmjerna ljubav, naglasio je.

Prigodom ove 300. obljetnice zrcali se ovaj ponos, ovaj kamen, a iznad svega prkos Imotskoga i Imoćana. Kako onda pod Turcima, Mlečanima, Austro-Ugarskom, Jugoslavijom, a sada nad bijelom kugom. Sad moramo opstati, moramo ostati i svoju dicu podučiti. Ma di bili po svitu, imali novce, nigdi nam nije bolje nego u Hrvatskoj, nego u Imotskome. I kad odemo tijelom, duhom ostanemo ovdje. Dakle, obaveza svih nas koji smo otišli tijelom je duhom ostati ovdje, pomoći ovom kraju, a i vi, predsjednice, malo, poručio je Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanu večernju misu služit će kardinal Josip Bozanić.

Predzadnji dan devetnice Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog i Imotske krajine, u ponedjeljak 31. srpnja 2017. na imotskoj tvrđavi Topani euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Vlado Košić, biskup sisački.

U koncelebraciji su bili fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan, fra Dinko Bošnjak, župnik Lovreća, župe koja je osmi dan devetnice hodočastila Gospi, te još sedmorica svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevanje na misi animirao je prigodni zbor sastavljen od župnih zborova iz Lovreća, Imotskog, Prološca i Studenaca, pod ravnanjem Anđelka Nikolića. Zavjetni dan imali su Medvidovića Draga, Vileničina Brista i molitvene zajednice imotske župe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.