(FOTO, VIDEO) Raspudić u prepunoj dvorani oduševio Riječane: ‘Prije predstavljanja knjige poslali smo ‘drugarski’ upit gradonačelniku Obersnelu’

Foto: Snimka zaslona

Sinoć je u prepunoj dvorani u Rijeci Nino Raspudić predstavio svoju knjigu kolumni koje već 10 godina objavljuje u kontinuitetu, nazvanu ‘Kratki espresso’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prezentaciju je vodio  vjeroučitelj Marin Miletić, nakon čega je uslijedio razgovor s prisutnima.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije predstavljanja poslali smo ‘drugarski’ upit gradonačelniku Obersnelu možemo li predstavljanje održati na Galebu, obzirom da se Galeb predstavlja vrhuncem kulture u Rijeci za koji je grad čak digao i kredit. Obersnel nam je ljubazno odgovorio da se brod još obnavlja. Tako da smo zato ovdje”, humoristično je započeo autor.

“Postoji jedno istraživanje koje pokazuje da 80% Hrvata danas svoje preferencije gleda po tome gdje im se djed zatekao u 2. svjetskom ratu. Po meni je to tragedija, jer su se većinom ti ljudi tamo zatekli slučajnošću”, dodao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Kratki espresso’ je zbirka kolumni tjedno objavljivanih u Večernjem listu. Zbirka kronološki, u dvije knjige “Kratki espresso 2016./2017.” i “Kratki espresso 2018./2019.”, obuhvaća 186 kolumni u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu.

Spoj Raspudićeve erudicije, pripovjedačkog umijeća i specifičnog humora učinio je „Kratki espresso“ najčitanijom i najutjecajnijom hrvatskom kolumnom, a Raspudiću donio posebnu težinu u javnom prostoru te mu priskrbio reputaciju neovisnog, slobodnomislećeg intelektualca koji lako komunicira i sa širokim čitateljstvom.

Na promociju Raspudićeve knjige u Rijeci došao je i dr.sc. Igor Peternel koji je poslije šaljivo prokomentirao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjesni smo da bi mnogi poželjeli radije da je stigao corona virus nego mi, ali što ćemo! Važno je tumačiti i educirati”

Podsjetimo, Nino Raspudić je prije dva tjedna uputio zamolbu gradonačelniku Rijeke Vojki Obersnelu za unajmljivanjem dvorane na Titovom brodu Galeb.

“Budući je upravo počelo razdoblje u kojem je Rijeka Europska prijestolnica kulture,
a da je obnova Galeba, broda doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, maršala Tita vrhunac pozicioniranja Rijeke kao svijetle točke na kulturnoj mapi Europe, bila bi nam čast organizirati, uz Vašu pomoć, predstavljanje “Kratkog espressa” upravo na tom znamenitom plovilu.”, napisao je nakladnik Raspudićeve knjige dr.sc Trpimir Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Brod Galeb trenutno se nalazi na obnovi u brodogradilištu Kraljevica i nije ga moguće koristiti do dovršetka obnove. Pozivam Vas da pričekate dovršetak obnove kada će Vam prostor za predstavljanje knjige biti ustupljen bez naknade. Više o obnovi i postavu broda Galeb u kontekstu preoblikovanja u brod-muzej, gospodinu Raspudiću može pojasniti gospodin Tvrtko Jakovina kao kolega s Filozofskog fakulteta koji je sudjelovao u osmišljavanju postava.”, napisao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u odgovoru nakladniku knjige ‘Kratki espresso’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.