(FOTO) Zagreb: 25. Svjetski kongres katoličkih liječnika započeo s radom

Foto: Jerko Ban

Jučer je u Zagrebu započeo s radom jubilarni 25. Svjetski kongres katoličkih liječnika pod nazivom „Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si“, a traje do 2. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema kongresa bavi se etičkim i moralnim aspektima medicinske profesije u današnjem svijetu visoko tehnologizirane medicine, a okupila je tristotinjak sudionika.

Predkongresni program započeo je još u srijedu, 30. lipnja, okruglim stolom međureligijskog dijaloga na temu eutanazije na kojem su sudjelovali mons. Jacques Suaudeau, duhovnik FIAMC-a, rabin Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb i gospođa Lamia Allili, islamska vjeroučiteljica. Mitropilit Porfirije koji se ispričao zbog spriječenosti, u svojoj je poruci naglasio važnost teme eutanazije i važnost ulaganja zajedničkih napora u promicanju svetosti i dostojanstva svakog ljudskog života, te je poželio blagoslovljen Kongres.

Prilikom svečanog otvaranja Kongresa, u popodnevnim satima, skup su pozdravili mons. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, mons. Bruno-Marie Duffé, tajnik vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, a molitvu je predvodio i Kongres blagoslovio kardinal Willem Jacobus Eijk, član Papinske akademije za život. Oni su u Hrvatsku došli sudjelovati na jubilarnom 25. Svjetskom kongresu katoličkih liječnika, kao predstavnici svojih institucija, ali i predavači na Kongresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srdačnu dobrodošlicu gostima iz svijeta putem video poruke zaželjela je visoka pokroviteljica Kongresa, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U ime Hrvatskog sabora Kongres je pozdravio njegov potpredsjednik Željko Reiner, dugogodišnji član HKLD-a.
Ministar Milan Kujundžić pozdravio je Kongres u ime Vlade Republike Hrvatske te čestitao domaćinu, HKLD-u, na organizaciji ovako velikog i važnog kongresa.

U ime Hrvatske liječničke komore skup je pozdravio Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Komore, u ime Hrvatskog liječničkog zbora Tomislav Božek, u ime gradonačelnika grada Zagreba, Jurica Gregurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako je topla dobrodošlica koju smo primili, pokazatelj organizacije ovogodišnjeg kongresa, očekuje nas prekrasno iskustvo u Hrvatskoj. Iako je HKLD još uvijek mlado, njegov doprinos društvu je inspirirajući, a očituje se u promicanju katoličkih etičkih načela i utjecaj na profesionalni, etički i duhovni razvoj zdravstvenih radnika u Hrvatskoj”, rekao je dr. John Lee, predsjednik Svjetskog udruženja katoličkih liječnika (FIAMC).

On je izrazio duboku zahvalnost HKLD-u, posebno Jasenki Markeljević i Ani Planinc-Peraica, na prihvaćanju organizacije Kongresa.

Kao domaćini skup su pozdravili predsjednica sekcije mladih HKLD-a Mateja Šegović, članica upravnog odbora FIAMC-a i predsjednica Organizacijskog odbora Kogresa, Jasenka Markeljević, te predsjednica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, Ana Planinc-Peraica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutne je o privatnoj audijenciji kod Svetog Oca u povodu održavanja Kongresa izvijestila Jasenka Markeljević. Papa je podsjetimo pozvao okupljene predstavnike Svjetskoga saveza katoličkih liječnika (FIAMC) da u svojoj medicinskoj profesiji mirno i hrabro nastave svjedočiti svoju vjeru.

Otvorenju su nazočili brojni visoki gosti i predstavnici različitih institucija, među kojima tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Valentin Pozaić, duhovnik HKLD-a od njegovog osnutka i dugogodišnji duhovnik Europske udruge katoličkih liječničkih društava (FEAMC), prečasni Marijan Franjčić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, Petar Krešimir Hodžić, predstojnik Ureda za život i obitelj HBK.

Izaslanici dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bili su Miloš Judaš i Davor Ježek, Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, Anica Ježić., dekan Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Brkić i predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoje Pezo. Nazočni su bili i mons. Stjepan Baloban, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jerko Valković, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Shenida Billali predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta“, Mirko Martinović pomoćnik ravnatelja Kliničke bolnice Merkur.

Nakon svečanog otvorenja Kongresa sudionici su se pridružili Zagrepčanima u slavlju Majke Božje od Kamenitih vrata, misnim slavljem i svečanom procesijom. Misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, kardinalom Eijkom, nadbiskupom Pagliom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres s radom završava 2. lipnja kada se ujedno nastavlja poslijekongresni Simpozij za studente medicine i mlade liječnike. Za tu novost u organizaciji kongresa zaslužan je u prvom redu domaćin skupa Hrvatsko katoličko liječničko društvo, te njihova sekcija mladih koja je ujedno i organizator tog dijela programa.

Među brojnim institucijama i uglednim pokroviteljima organizatori ističu kako su dobili značajnu logističku podršku dobili od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, te Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.