(FOTO) Europarlamentarka Petir primila priznanje za zalaganje za zaštitu pakistanskih kršćana

Foto: Ured zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir

Osnivač i predsjednik pakistanske Kršćanske demokratske stranke dodijelio je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir priznanje za njezin predan rad usmjeren ka zaštiti pakistanskih kršćana.

Zastupnica Petir je počašćena dodijeljenom nagradom.

– Ova nagrada je doista ugodno iznenađenje. Zahvalna sam gospodinu Yousafu i Kršćanskoj demokratskoj stranci u Pakistanu na ovom vrijednom priznanju. Moja je iskrena želja da Pakistan postane sigurna zemlja za sve svoje stanovnike u kojoj će se živjeti u miru, suživotu i poštovanju, a ne u strahu i nasilju – rekla je zastupnica Petir.

Ben-Hur Yousaf stigao je iz Pakistana kako bi posjetio zastupnicu Petir u Europskom parlamentu u Strasbourgu te joj zahvalio na inicijativama koje je učinila kako bi se pokušalo unaprijediti temeljna ljudska prava u Pakistanu te kako bi ju iz prve ruke izvijestio o situaciji na terenu koja je dramatična kada je riječ o kršenju prava vjerskih manjina, a posebice kršćana.

Osim potrebi ukidanja pakistanskih zakona o blasfemiji, Petir i Yousaf razgovarali su i o ustavnim promjenama koje bi Pakistan trebao provesti kako bi se osigurala politička i građanska prava pakistanskim kršćanima koji u ovome trenutku ne mogu predložiti svoje kandidate na političke funkcije.

Zastupnica Petir pomno prati situaciju u Pakistanu gdje su kršćani svakodnevno podložni progonu temeljenom upravo na nepravednom i diskriminirajućem zakonu o blasfemiji. Petir opetovano upozorava Europsku komisiju na problematičnost ovoga zakona, a upravo na njezinu inicijativu je na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta 5. srpnja prošle godine održana i rasprava o kršenju prava žena pripadnica manjinskih religija u Pakistanu. Petir se zauzela i za pakistansku kršćanku Asiu Bibi te u Europskom parlamentu prikupila gotovo dvije stotine potpisa, među kojima 84 zastupnika Europskog parlamenta s kojima je zatražila od pakistanskih vlasti da Asiji Bibi i njezinoj obitelji osiguraju siguran izlazak iz zemlje.

– Život kršćana u Pakistanu nije nimalo lak. Oni svakodnevno žive sa strahom za vlastiti život. Očekujem i inzistiram da EU uvjetuje svoju trgovinsku suradnju s Pakistanom zaštitom prava kršćana i ostalih manjinskih vjerskih zajednica. To je jedino ispravno. Gospodarska korist ne može biti ispred temeljnih ljudskih prava – zaključila je zastupnica Petir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr