(FOTO)Bijeli ‘križ istine’ blagoslovljen u Sunji

Foto: sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u subotu 8. travnja na Trgu kralja Tomislava u Sunji (ispred zgrade Općine Sunja) spomen-ploču i bijeli križ istine za devetnaest domobrana i dva civila zarobljena od partizana te zvjerski ubijenih 26. rujna 1944. godine u središtu Sunje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagoslovu je nazočilo nekoliko stotina župljana župe Sunja, članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Sunje, Siska, Križevaca i Svetog Ivana Zeline te brojni javni djelatnici između ostalih predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić i načelnik Općine Sunja Grga Dragičević.

Prije blagoslova okupljenima su se obratili predsjednik zagrebačke središnjice Udruge „Hrvatski domobran“ Nikola Matić te predsjednik Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije Josip Frković koji je podsjetio na događanja koja su se dogodila prije 72 godina. Frković je istaknuo kako su ubijeni zapravo bili razoružani i kako su zvjerski zaklani od strane partizana. „Vjerujem da će bijeli ‘križ istine’ simbolično i sadržajno, ovdje i diljem naše županije, trajno podsjećati na 119 prešućivanih mjesta velikog ratnog zločina partizanskih oznaša i udbaša, čijim je mrziteljskim divljanjem nestao cijeli jedan grad srednje veličine od 45000 mučenika“, poručio je Frković.

Foto: sisačka biskupija

Nakon blagoslova biskup je u prepunoj župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene predvodio misu zadušnicu za ubijene. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivan Faletar i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio da prorok Ezekijel navješćuje kako će Bog od svog Židovskog naroda, koji je podijeljen, učiniti jedan narod. Mogli bismo reći da smo i mi Hrvati tako podijeljeni i da je i nama potrebno da nas netko ujedini, da ne bude više podjela među nama i da ne bude nijekanja istine. Tko je to bio i što je to moglo ujediniti Židove? Bila je to njihova vjera. Bio je to Bog koji je izveo svoj narod iz egipatskog ropstva, stalno ga pratio i davao mu proroke, kraljeve i svećenike koji su ga vodili. Bog je bio taj koji je svoj razjedinjeni narod ujedinio“.

Foto: sisačka biskupija

U nastavku biskup je rekao kako današnje Ivanovo evanđelje govori o događajima pred Isusovu smrt. „Kaže sveti Ivan da je bila blizu Pasha, kao što je i danas. Židovi Pashom slave prijelaz iz Egipta u Obećanu zemlju, tj. napustili su ropstvo i prešli preko Crvenog mora. Bog ih je spasio. Oni svake godine obnavljaju taj spomen i žele živjeti kao jedan narod koji se sjeća i pamti. Mi uskoro slavimo Uskrs, tu novu Pashu kako govorimo, a to znači novi prijelaz, ali u duhovnom smislu jer je Krist zadnja objava i punina Božje Riječi koja je rečena čovjeku. On nas uvodi u jedan novi viši prijelaz iz grijeha u milost, iz mržnje u ljubav iz zla u dobro iz smrti u život. Prije Uskrsa nas čeka Veliki tjedan i Veliki petak, slavlje Isusove smrti. To je zapravo povijest ne samo Kristova, to je povijest i naša i mi smo često oni koji nose križ, ali smo pozvani na vjeru u uskrsnuće. I naša pokojna braća koja su poginula ovdje te 1944. godine vjerovali su u uskrsnuće. Razoružani, doživjeli su masakr i ubojstvo. Mogli bismo reći da je to bila samo predigra onog krvavog pira koji je spremala komunistička revolucija, tako da to nije bio samo otpor fašizmu i antifašizam kao što govore oni koji žele sakriti istinu. Potrebno je da se mi ujedinimo u istini, a istinu nam daje upravo jedna poniznost koju možemo doživjeti samo ako u vjeri ispovijedamo Boga koji je iznad svih nas i komu se svi trebamo pokloniti. Jer onaj koji se Bogu ne klanja on se onda klanja nekim svojim ljudskim bogovima kojima su se nosile štafete i o čijim su riječima ovisile sudbine ne samo pojedinaca nego i naroda. Mi kršćani se ne klanjamo takvim veličinama jer Bog je samo jedan. Nitko se ne bi trebao klanjati tim ideolozima koji su toliko ljudi zaveli u crno i koji još i danas uživaju poštovanje određenih krugova u našem narodu. Potrebno je to raskrinkati i reći istinu da bismo konačno bili oslobođeni tog zla“, zaključio je na kraju biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.