Fra Bonaventura Duda: Hoću li ja u raj?

fra bonaventura duda sveti ivan pavao II.
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Ovih dana sjećamo se pokojnika na poseban način, a Crkva cijeli studeni posvećuje njima. Pokojni velikan hrvatske intelektualne i teološke misli, fra Bonaventura Duda, na poseban je način znao izraziti svoje čeznuće za vječnošću i licem Božjim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih intelektualaca Crkve u Hrvata u 20. stoljeću, fra Bonaventura Duda, ostavio je duboki trag u crkvi i društvu. Već su prošle četiri godine od kada nas je fra Duda napustio na ovom svijetu, ali njegov utjecaj ostaje neizbrisiv.

I tako će biti još dugo vremena.

Lirska i duboko osjećajna duša, fra Duda je izuzetno volio pjesništvo. Često je volio recitirati pjesmu svog redovničkog imenjaka fra Bonaventura Ćuka: ‘Hoću li ja u raj?’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘I duboko me smiri pjesma, možda jedina, mog nekada učitelja, velikoga filozofa i teologa, a mlad je umro – kao Isus, u 33. godini života.

Bio je to franjevac Bonaventura Ćuk (+1940.). Po njemu su mi nadjenuli ime. Pjesmi je dao naslov ‘Hoću li i ja u raj’. Ona nije upitna, nego umolna i umilna. Sjeća me riječi sv. Ivana, miljenika Isusova: ‘Bog je veći od srca našega’ (Iv 3,20). I tom se pjesmom, dragi čitatelju, molim za svoju i tvoju smrt. Za moj i tvoj grob. Za moju i tvoju vječnost‘, često je govorio fra Bonaventura Duda, piše laudato.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoću li, Gospode, i ja u raj?
Želim, al’ sve se bojim.
Jer tamo će biti slava i sjaj,
A ja na niskom stojim!

Već ako imaš gdjekoji kutić,
I to je mnogo za me.
Stisnut ću tamo se, suhi k’o prutić,
Usko je moje rame.

Nikomu neću praviti sjene
Bez buke bi to bilo.
Gospode, ne zaboravi mene,
Ako to ti je milo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Ti nije milo prisuće
Takova odrpanca,
Pusti, da bar na vratima kuće
Čekam kog Tvojeg znanca.

Da ga zamolim, da se za me moli.
Ako se ni to ne da,
Ja ću svejedno čekati doli,
Već i poradi reda!

Pa kada uđu, kojim je dato,
I mjesta biti neće:
Nebo je malo, al’ ništa zato…
Srce je Tvoje veće…

fra Bonaventura Ćuk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tko je bio Bonaventura Duda?

Bonaventura Duda, krštenjem Roko, rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine. Rano djetinjstvo proveo je u selu Krasu na otoku Krku. Tamo je s pet i pol godina krenuo u pučku školu, a nakon toga školovanje nastavlja na Sušaku u građanskoj školi. U franjevački novicijat je ušao 1941. godine, a nakon mature 1944. započeo je studij teologije u Zagrebu.

Na KBF-u je diplomirao 1950., a u lipnju iste godine na Trsatu proslavio Mladu misu. Na Franjevačkom sveučilištu ”Antonianum” u Rimu postigao doktorat disertacijom o dubrovačkom dominikancu Ivanu Stojkoviću, ekleziologu iz XV. stoljeća. Nakon toga na Papinskom biblijskom institutu položio je biblijski licencijat.

U jesen 1957. godine postao je asistent na KBF-u u Zagrebu. Od godine 1964. do 1969. bio je redoviti profesor i pročelnik Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta.

Umirovljen je 1. listopada 1993., a 9. studenoga 2001. godine izabran je za profesora emeritusa. Godine 2004. p. Bonaventura Duda dobio je znanstvenu nagradu ”Annales Pilar” Instituta društvenih znanosti ”Ivo Pilar”. Nagradu je primio kao jedan od prvaka hrvatske teološke misli, a bio je jedan od najuglednijih suvremenih crkvenih govornika.

Fra Bonaventura preminuo je 3. kolovoza 2017. godine u samostanu Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.