Andrijanić: Kada će u Hrvatskoj početi rasprava o djelatnostima srpskih obavještajnih službi u medijima i politici RH?

Vučić Andrijanić
Foto: Facebook, Goran Andrijanić, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Zanima me kada će u hrvatskoj javnosti započeti legitimna i više nego potrebna rasprava o djelatnostima srpskih obavještajnih službi u medijima i politici u RH?“, zapitao se u ponedjeljak Goran Andrijanić, hrvatski novinar u Poljskoj koji je pisao u nizu hrvatskih i poljskih medija, a trenutno piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzima li hrvatska vlast u obzir SOA-ina izvješća o velikosrpskom ekstremizmu i Udbomafiji?

Podsjetimo, u rujnu je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila javno izvješće, sedmo po redu u kojem je dala pregled stanja sigurnosti i sigurnosnih rizika u Hrvatskoj.

> EP pozvao na otvaranje dosjea UDBA-e i KOS-a: Iskorijeniti veze s organiziranim kriminalom

> Prof. Hebrang: Naše prošle i sadašnja Vlada udbomafijaše skrivaju, umjesto da ih razotkrivaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ante Šprlje, bivši Mostov ministar o pozivu EP-a za otvaranje Udbinih dosjea: RH se konačno mora suočiti s prošlošću

U izvješću se upozorava, između ostalog, na velikosrpski ekstremizam, ali i na organizirani kriminal koji potječe s područja Zapadnog Balkana, što je posebno zanimljivo nakon Izvještaja Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta o borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Iz EP-a nam pak poručuju da što prije otvorimo dosjee jugoslavenskih tajnih službi “kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sažetak poruke iz Europskog parlamenta je da je organizirani kriminal u tim državama porijeklom iz Jugoslavije, a nositelji kriminala su jugoslavenske tajne službe UDBA i KOS, te traže da se spisi iz arhiva daju vladama zemalja “ako one to zatraže“.

SOA upozorava na Velikosrpski ekstremizam

U SOA-inom izvješću stoji kako su i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma u pojedinim državama susjedstva koji se očituje u poricanju teritorijalnog integriteta RH i susjednih država, pozivanju na obnovu tzv. Republike Srpske Krajine te netrpeljivosti prema drugim narodima ili negiranju njihova identiteta.

Ovakve velikosrpske i ekstremističke poruke ponekad javno upućuju političke i medijske osobe iz susjednih država koristeći društvene mreže ili javne nastupe.

U većini ekstremističkih poruka i objava, neovisno o ideološkom predznaku, radi se uglavnom o djelovanju u virtualnom prostoru, pri čemu često osobe koji objavljuju ekstremističke sadržaje ne žive u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U regionalnom kontekstu, pojedini nositelji državne politike u Srbiji promoviraju koncept „srpskog svijeta“ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Europe u kojoj svi Srbi trebaju slijediti jedan politički smjer, onaj službenog Beograda. Promoviranje ovakvih ideja s vrha srbijanske vlasti dodatno destabilizira osjetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Europe, posebice prema BiH i Crnoj Gori.

Kroz medije i javne nastupe istaknutih pojedinaca, u pojedinim državama susjedstva nastavilo se plasiranjem narativa kojim se želi osporiti legitimnost i zakonitost oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata, a Republiku Hrvatsku se iskrivljavanjem činjenica sustavno pokušava prikazati kao državu nastalu na zločinima te kao sljednicu politike i postupaka kvislinške NDH iz Drugog svjetskog rata, upozorava SOA.

Organizirani kriminal s područja Zapadnog Balkana prelijeva se na RH

Organizirani kriminal koji potječe s područja Zapadnog Balkana i dalje je vrlo snažan, a dodatni poticaj daju mu ukorijenjenost u društvenim strukturama, kao i koruptivno-interesne veze prema nositeljima političkih funkcija.

> (FOTO) ‘Kako je UDBA stvorila Hrvatsku’ Ivana Krmpotića: ‘Svoju djecu i unučad uveli su u sve strukture današnje državne vlasti’

> Ivan Jarnjak: Da je Šeks bio suradnik tajnih službi znali su svi, ali htjeli smo pomirbu!

Na ovom području svoje političke, vojne i gospodarske interese žele promovirati i nezapadni akteri. Ovi akteri nastoje prepoznati i iskoristiti institucionalne i društvene slabosti država Zapadnog Balkana za svoje interese te korištenjem instrumenata tzv. meke moći žele ojačati svoj utjecaj, destabilizirati euroatlantske procese, a ponekad i utjecati na promjenu etničke i vjerske strukture stanovništva pojedinih područja.

Prijetnja širenja radikalnog islamizma ostaje konstantna, dok se rizik od terorizma povećava zbog povratka u matične države džihadista zarobljenih u Siriji i Iraku, posebice u slučaju izostanka njihove uspješne deradikalizacije.

U pojedinim državama Zapadnog Balkana i dalje su aktivni salafitski džihadistički paradžemati u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, odobrava terorističko djelovanje i potiče na mržnju i nasilje prema svim nevjernicima, uključujući i neistomišljenike muslimane.

Stanje na Zapadnom Balkanu dodatno otežava značajan priljev migranata koji je osobito velik unutar BiH, iz koje migranti nastoje nezakonito ući u RH, odnosno dalje u EU.

Organizirani kriminal je postao značajan faktor nestabilnosti u državama Zapadnog Balkana, a u pojedinim državama takav kriminal ima značajan utjecaj i na političke prilike i donošenje odluka.

Organizirani kriminal s ovog prostora prelijeva se i na RH, ističe SOA u izvješću.

Destabilizacijska uloga srpsko-crnogorskih organiziranih kriminalnih skupina

Posebno istaknutu destabilizacijsku ulogu pri tome imaju srpsko-crnogorske organizirane kriminalne skupine. Radi se o skupinama koje obilježava visoki stupanj organizacije, brojnost, međunarodno djelovanje i spremnost na provođenje svih oblika kaznenih djela. S njima su povezane i tamošnje navijačke skupine koje se, između ostalog, koriste i za distribuciju narkotika.

> Pendrecima po hrvatskim leđima: Prije 30 godina na Maksimiru kao vođa Delija nije slučajno bio udbaški ”kiler” Željko Ražnatović Arkan

> 24. prosinca 1990. slučaj Arkan – je li netko iz hrvatskih vlasti omogućio puštanje najvećeg zločinca iz Srbije?

Neke od tamošnjih navijačkih skupina su, nakon višegodišnjeg nezakonitog djelovanja na nižoj organizacijskoj razini, prerasle u kriminalne organizacije s ustrojenom hijerarhijom i razgranatim lancem za distribuciju narkotika te uspostavljenom i razvijenom suradnjom sa značajnijim kriminalnim skupinama iz regije.

Preko teritorija RH organizirane kriminalne skupine i pojedinci pokušavaju prokrijumčariti oružje, uglavnom zaostalo iz ratova 90-ih na prostoru jugoistočne Europe, prema zapadnoj Europi. To oružje može se koristiti za oružane kriminalne aktivnosti, terorističke napade, a postoji stalni rizik da se preko teritorija RH pokušaju krijumčariti robe koje mogu poslužiti kao komponente oružja za masovno uništavanje, upozorava SOA.

SOA-ino javno izvješće pročitajte u cijelosti:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.