Fra Mario Knezović nakon medijskih napisa o fra Bernardinu Sokolu: To su potpisi istih onih koji su stvarali Ovčare i stratišta u zadnjem ratu

Foto: Facebook

U župnoj crkvi na Kočerinu (Široki Brijeg) 6. listopada proslavljena je Sveta misa za poginule i stradale u ratovima za hrvatsku slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljeni vjernici, koji su potpuno ispunili crkvu, prisjetili su se i ubijenih fratara iz župe, te ubijenih koji su bili na službi u župi. Misu je predvodio župnik fra Mario Knezović.

U koncelebraciji su bili fra Ante Penava, fra Miljenko Sojić i fra Valentin Vukoja, a misu je pjesmom animirala klapa “Grga” iz Posušja.

Iz župe u Kočerinu je samo u Drugome svjetskome ratu poginulo i stradalo 408 osoba. Uz njih ubijeni su fratri u župnoj kući, fra Valentin Zovko i fra Andrija Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tako je lijepo svake godine ovdje doživjeti da ste vi neprijatelji zaborava, da ste vi oni koji čuvate u svojemu srcu i u memoriji svoje glave našu povijest” – istaknuo je na početku fra Mario Knezović te poručio:

“Ovakva misna slavlja su onaj trenutak ponavljanja događanja kada su pobožne žene išle na Isusov grob kako bi miomirisima otjerale zadah smrti i odale najdublje poštovanje nečijem životu. Taj miomiris večeras je vaš dolazak. Taj miomiris je naša želja da se molimo, bez ikakve euforije i frustracije, za naše drage poginule. Njih dosad popisanih 408.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Mario Knezović spomenuo je pojam lustracije. “To je ono što bi se trebalo dogoditi u našemu društvu – prosvjetljenje. Da se razaznaju one istine koje su skrivane u tmini. I da ljudi, poput Pavla – mogu pasti na zemlju i kazati da su grešni ljudi. I da onda kao takav – obnovljen, prosvijetljen, lustriran od zla, od grijeha, od zablude – možeš poći naprijed.” – rekao je dodavši da smo mi danas “žedni istine”.

“Kako, braćo i sestre, ne jecati u srcu kad smo još u veljači ove godine mogli slušati od predvodnika društva da su ubijeni fratri legitimni cilj? Dakle, za njih je ubojstvo bez suda, bez procesa, bez dokazane krivice – legitimni cilj. (…) Ili ovih dana kad slušamo raspre o mučkom ubojstvu fra Bernardina Sokola. Ja ne znam je li moguće u 21. stoljeću, (…) govoriti laži. Uzeli su fratra, mučili, u potiljak ispalili metke, bacili ga u more i do dan-danas se ne zna za njegov grob. I onda pričaju – zaslužio je. (…) To su potpisi istih onih koji su stvarali Ovčare, koji su stvarali stratišta u ovom zadnjem ratu. Mi nikad ne smijemo zaboraviti da su pod zvijezdom petokrakom najviše Hrvati stradali i u Domovinskom ratu.” – rekao je u propovijedi fra Mario Knezović.

(VIDEO) Josipović izjavio da su ‘fratri sa Širokog Brijega legitiman vojni cilj’: Za ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca do danas nitko nije odgovarao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se dotaknuo aktualnog suđenja vukovarskome branitelju Marijanu Živkoviću.

“Privodi se na hrvatsko sudište zato što je razbio ploču s ćiriličnim natpisom. A ne provodi se proces protiv ubojice njegovih dvojice sinova.” – poručio je fra Mario.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.