Fra Mario Knezović nakon medijskih napisa o fra Bernardinu Sokolu: To su potpisi istih onih koji su stvarali Ovčare i stratišta u zadnjem ratu

Foto: Facebook

U župnoj crkvi na Kočerinu (Široki Brijeg) 6. listopada proslavljena je Sveta misa za poginule i stradale u ratovima za hrvatsku slobodu.

Okupljeni vjernici, koji su potpuno ispunili crkvu, prisjetili su se i ubijenih fratara iz župe, te ubijenih koji su bili na službi u župi. Misu je predvodio župnik fra Mario Knezović.

U koncelebraciji su bili fra Ante Penava, fra Miljenko Sojić i fra Valentin Vukoja, a misu je pjesmom animirala klapa “Grga” iz Posušja.

Iz župe u Kočerinu je samo u Drugome svjetskome ratu poginulo i stradalo 408 osoba. Uz njih ubijeni su fratri u župnoj kući, fra Valentin Zovko i fra Andrija Topić.

“Tako je lijepo svake godine ovdje doživjeti da ste vi neprijatelji zaborava, da ste vi oni koji čuvate u svojemu srcu i u memoriji svoje glave našu povijest” – istaknuo je na početku fra Mario Knezović te poručio:

“Ovakva misna slavlja su onaj trenutak ponavljanja događanja kada su pobožne žene išle na Isusov grob kako bi miomirisima otjerale zadah smrti i odale najdublje poštovanje nečijem životu. Taj miomiris večeras je vaš dolazak. Taj miomiris je naša želja da se molimo, bez ikakve euforije i frustracije, za naše drage poginule. Njih dosad popisanih 408.”

Fra Mario Knezović spomenuo je pojam lustracije. “To je ono što bi se trebalo dogoditi u našemu društvu – prosvjetljenje. Da se razaznaju one istine koje su skrivane u tmini. I da ljudi, poput Pavla – mogu pasti na zemlju i kazati da su grešni ljudi. I da onda kao takav – obnovljen, prosvijetljen, lustriran od zla, od grijeha, od zablude – možeš poći naprijed.” – rekao je dodavši da smo mi danas “žedni istine”.

“Kako, braćo i sestre, ne jecati u srcu kad smo još u veljači ove godine mogli slušati od predvodnika društva da su ubijeni fratri legitimni cilj? Dakle, za njih je ubojstvo bez suda, bez procesa, bez dokazane krivice – legitimni cilj. (…) Ili ovih dana kad slušamo raspre o mučkom ubojstvu fra Bernardina Sokola. Ja ne znam je li moguće u 21. stoljeću, (…) govoriti laži. Uzeli su fratra, mučili, u potiljak ispalili metke, bacili ga u more i do dan-danas se ne zna za njegov grob. I onda pričaju – zaslužio je. (…) To su potpisi istih onih koji su stvarali Ovčare, koji su stvarali stratišta u ovom zadnjem ratu. Mi nikad ne smijemo zaboraviti da su pod zvijezdom petokrakom najviše Hrvati stradali i u Domovinskom ratu.” – rekao je u propovijedi fra Mario Knezović.

(VIDEO) Josipović izjavio da su ‘fratri sa Širokog Brijega legitiman vojni cilj’: Za ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca do danas nitko nije odgovarao!

Također se dotaknuo aktualnog suđenja vukovarskome branitelju Marijanu Živkoviću.

“Privodi se na hrvatsko sudište zato što je razbio ploču s ćiriličnim natpisom. A ne provodi se proces protiv ubojice njegovih dvojice sinova.” – poručio je fra Mario.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr