‘Glas Koncila’: Oni koji napadaju biskupa Košića ne mogu prihvatiti da bi ikad prestala krivnja onoga i onih koji su zlo učinili, a ne pripadaju njihovu jatu

Foto: Glas Koncila

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da se u Hrvatskoj zahvaljujući ideologizaciji i politikantstvu mnogih političara i skrivenih moćnika sprječava čišćenje prošlosti kako one iz razdoblja Drugoga svjetskoga rata i poraća tako i one iz devedesetih godina kad je agresija izazvala prolijevanje krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Dokle na optuženičkoj klupi?” Ivan Miklenić pojašnjava da pročišćavanje spomena prošlosti znači otvoreno i nepristrano suočavanje sa svim onim što se dogodilo, i to suočavanje u kojem se istina oslobađa svih nametnutih okova, zlo se osuđuje, počinitelju ili počiniteljima zla se oprašta, događanje se pamti ili unosi u svijest kao opomena da se nikada više i nigdje ne ponovi te to događanje prestaje biti razlog ili povod novih razmirica ili novoga dijela spirale zla.

“Prošlost koja nije na takav način pročišćena u svakom času može postati ne samo kamen spoticanja i društvene podjele, nego i uzrok novoga nasilja”, napominje komentator, dodajući: “Budući da u Hrvatskoj postoje skupine i pojedinci koji ne žele pročišćavanje spomena prošlosti, od vremena do vremena ponavljaju se napadi na Katoličku Crkvu te se svim sredstvima želi spriječiti takvo djelovanje Crkve”.

Po Miklenićevim riječima u Hrvatskoj postoje skupine i pojedinci koji žele svim silama, osobito svojim pristranim i nepoštenim prikazivanjem prošlosti, držati otvorene rane iz prošlosti i tako na optuženičkoj klupi trajno držati sve one koji se s njima ne slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo to je kontekst koji otkriva razloge aktualnih napada na biskupa Košića i Katoličku Crkvu. Oni koji biskupa napadaju ne mogu prihvatiti da bi ikad prestala krivnja onoga i onih koji su zlo učinili a ne pripadaju njihovu jatu, a istodobno prešućuju zlo koje su počinili pripadnici njihova ideološkoga i političkoga kruga. Nekima nije dovoljno što je okrivljeni za zlo (ne ulazeći ovdje u to je li stvarno zlo počinio ili nije odnosno je li za njega odgovoran ili nije) čak izdržao kaznu, kao što im nije dovoljno što su pripadnici njihova jata u poraću pobili desetke tisuća ‘neprijatelja’ iz redova hrvatskoga naroda, već i dalje optužuju i okrivljuju žrtve, štoviše pokušavaju čitav hrvatski narod proglasiti genocidnim”, navodi.

Kako dodaje nije zadaća ni briga Katoličke Crkve u hrvatskom narodu cjelovito istraživati i tumačiti određena događanja u prošlosti, ali jest joj zadaća ustati za istinu koja je jedini pravi temelj opraštanja i pomirenja i ustati za uklanjanje zaprjeka, osobito umjetnih: političkih i ideoloških, da se omogući opraštanje, pomirenje i suživot ljudi različitih pripadnosti.

“U okolnostima kad se gotovo svim sredstvima želi nametnuti jedna i isključiva interpretacija događaja u prošlosti, a koja ne počiva na potpunoj istini, odnosno koja svjesno ignorira neke bitne činjenice, i to s ciljem da se politički diskreditira hrvatski narod i uloga sadašnje hrvatske države, onda je ustajanje u obranu istine zadaća svih koji poznaju istinu”, tvrdi komentator dodajući da biskup Košić, očito, ima uvide u cijeli taj konglomerat događanja i u njegovu istinu i zato je dužan, već kao vjernik, i javno progovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miklenić smatra da ne postoje, niti mogu postojati, riječi biskupa Košića kojima bi odobravao ili nijekao ikoji oblik zla ili zločina, čak ni riječi kojima bi dovodio u pitanje legalnost Međunarodnoga suda, a postoje njegova svjedočanstva da osuđuje svaki zločin kako u Drugome svjetskom ratu i poraću tako i devedesetih godina.

“Postoji također jasan Košićev stav da se, ako su poznati, odgovorni kazne za počinjene zločine kako u Drugom svjetskom ratu i poraću tako i devedesetih godina. To nije samo Košićev stav, nego je to i stav univerzalne Katoličke Crkve i trebao bi biti stav baš svakoga pripadnika te velike zajednice”, smatra komentator te napominje: “A što je biskup Košić uvjeren u opravdanost rezerviranoga stava prema istjerivanju pravde za zločin u Ahmićima te što ima osobno iskustvo obraćenja i duboke vjere osuđenoga za taj zločin, daje mu pravo i dužnost da se suprotstavi nametanju crno-bijeloga klišeja kojim se zapravo želi onemogućiti istina”.

Miklenić u zaključku komentara ističe da svaki čovjek, pa i onaj koji je u životu počinio teško zlo, ima neotuđivo ljudsko dostojanstvo i nitko mu ga nema pravo nijekati ni oduzeti u ime ikoje politike ili ideologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko god to ne priznaje, zapravo priprema teren za nove oblike nasilja. A Crkva čišćenjem spomena prošlosti, koje se ne može ostvariti bez prihvaćanja istine, upravo želi stvarati temelj za opraštanje i pomirenje”, stoji u uredničkom komentaru “Glasa Koncila”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.