Glazbeni dokumentarci početkom kolovoza u Paklenici

Starigrad Paklenica Film Festival – međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma u petom izdanju od 2. do 7. kolovoza u jedinstveni ambijent Paklenice donosi niz filmova žanra omiljenog onima koji podjednako vole glazbenu i filmsku umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori najavljuju “najjači program do sada te pregršt premijernih naslova, atraktivnih gostiju i dobre svirke”. Bit će tu sedamnaest hrvatskih premijera u natjecateljskom programu, među kojima su i svjetska premijera filma “Tonči Huljić: Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće” Marija Grabovca o splitskom glazbeniku i skladatelju ‘lakih nota’ te europska premijera filma “Everything is Forever” američkog redatelja Victora Zimeta o hrvatskom glazbeniku Nenadu Bachu.

Program konkurencije obuhvatit će sadržajno i glazbeno različite uratke. Dio filmova politički su angažirani, poput “Mama Africa” Mike Kaurismakija o južnoafričkoj pjevačici i borcu za ljudska prava Miriam Makebi, “Pussy Riot: A Punk Prayer” Maxima Pozdorovkina i Mikea Lerenera o slučaju ruskih punk glazbenica uhićenih zbog antiputinovskog peformansa u moskovskoj katedrali i “Can’t be Silent” Julije Oelkers o neobičnom bendu sastavljenom od azilanata iz Afrike, Irana i s Balkana. Toplu priču o Mostaru ispričanu iz kuta Mostar Sevdah Reuniona i Amira Grabusa donosi film “Tales From Forgotten City”, a “Unplugged” Mladena Kovačevića duhovita je posveta sve malobrojnijim sviračima na listovima.

Od autorica u programu su još Louise Hooper s filmom “When Bjork Met Attenborough” o nadahnutom susretu islandske glazbenice i britanskog TV voditelja i prirodoslovca Davida Attenborougha te Linda Hakeboom s filmom “Douwe Bob: Whatever Forever”, pričom o odnosu između mladog glazbenika u usponu i njegova nekoć slavnog oca potrošenog žestokim rock’n’roll životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki redatelj Ryan White u Starigradu će predstaviti film “Good Ol’ Freda” o Fredi Kelly, tajnici slavnih Beatlesa, s kojim je prošle godine postigao veliki uspjeh u SAD-u i Kanadi.

Svake godine na festivalu je sve više hrvatskih autora, bit će tu i filmovi Arsena Oremovića “Sudar u Dvorcu”, nastao tijekom snimanja albuma Mateja Meštrovića s udaraljkaškim ansamblom Sudar Percussion, kratki film Davora Borića “Lijeričari i zdravičari” te “S okusom soli” Nebojše Grabeža o Gibonniju.

Filmovi u konkurenciji izabrani su između 269 prijavljenih radova, a najbolje će birati tročlani žiri kojega ove godine predvodi Oscarom nagrađeni Roger Ross Williams, uz makedonskog glazbenikai Vlatka Stefanovskog i slovneskog Magnifica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet filmova će se prikazati izvan konkurencije – prošlogodišnji pobjednik i Oscarom nagrađeni “U potrazi za Sugar Manom” nedavno preminulog švedskog redatelja Malika Bendjelloula, “Stones in the Park” o legendarnom koncertu Rolling Stonesa u londonskom Hyde Parku u ljeto prije 45 godina, film Vanje Vascarca “Papaya Make Some Noise” i “Elektrokohle” njemačkog redatelja Ulija Schueppela.

Tu je i “Kako je propao rokenrol” Gorana Gajića s kojim se festival otvara, a nakon otvorenja u povodu 25. obljetnice od prvog prikazivanja nastupit će Koja & Trese.Lupa.Udara. Idućih dana nastupit će još TBF te Tonči Huljić & Madre Badessa.

Ovogodišnja zemlja partner je Makedonija koja će predstaviti trinaest recentnih izdanja u tom filmskom žanru, a među njima se ističu “Mori soko svira” o Vlatku Stefanovskom i film o Kirilu Džajkovskom “Contemporary Music For The Modern Age”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.