Grafitima oskvrnuta crkva u Bihaću

Foto: Facebook Grad Bihać

Na crkvi sv. Ante Padovanskog u Bihaću ispisane su uvredljive poruke što su u ponedjeljak osudile tamošnje vlasti i Islamska zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznata osoba ili više njih u noći na nedjelju ispisale su uvredljive poruke protiv Katoličke Crkve na pročelju zgrade crkve u središtu Bihaća.

> Izvješće UiO o napadima na vjernike: Važno je da vjernici ne računaju samo na djelovanje državnih institucija

> Medijska hajka u Srbiji i Hrvatskoj: Evo što je pater Gerbic stvarno rekao na HRT-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Lijevo-liberalni mediji napali dr. Markotić zbog sudjelovanja u molitvi vjernika na Stepinčevo

> Ovih 10 izljeva katolikofobije obilježilo je 2020. godinu u Hrvatskoj

Gradske vlasti Bihaća na čelu s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem osudili su vandalski čin pisanja uvredljivih grafita na zidu crkve sv. Ante Padovanskog u centru grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pisanje grafita na bogomoljama vrijeđa sve građane i vjernike sve tri konfesije u Gradu Bihaću i neće narušiti dobrosusjedske odnose po kojima je Bihać poznat u državi Bosni i Hercegovini.

Od nadležnih policijskih institucija tražimo što prije otkrivanje vinovnika ovog vandalizma koji je anticivilizacijski čin pojedinaca koji ne vole svoj grad i sve koji u njemu stoljećima žive.”, navedeno je u objavi na službenoj stranici grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UiO) prošlog je tjedna na konferenciji za medije upoznala javnost s Izvješćem o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini. Povod za izradu i objavu Izvješća jest činjenica da je hrvatsko društvo svjedok brojnih napada na Katoličku Crkvu i vjernike katolike unatoč tome što Republika Hrvatska priznaje jednakost svih vjerskih zajednica te pravo svih građana na slobodu vjeroispovijedi i javnog očitovanja svoje vjere.

„Ovo je prvo takvo izvješće u Hrvatskoj i ono dokumentira sve brojnije napade na Katoličku Crkvu i vjernike katolike koji uključuju izražavanja mržnje i netrpeljivosti, medijske hajke, lažne optužbe, širenje lažnih vijesti i tvrdnji utemeljenih na predrasudama o vjernicima katolicima i svećenicima, osporavanje prava poduke vjeronauka u školama, osporavanje obveze i prava biskupa, svećenika i redovnika da javno iznose stavove Katoličke Crkve o društvenim pitanjima, napade na katolički nauk, provale u crkvene objekte, oskvrnuća i devastiranje crkvenih objekata i imovine i dr.“, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

U Izvješću se ističe kako je posebno zabrinjavajuće da nadležne institucije, ni izvješća o zaštiti ljudskih i građanskih prava, uopće ne problematiziraju izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema Katoličkoj Crkvi i njezinu javnom djelovanju – ili to čine u vrlo malom opsegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.