Harris: Zbog Stepinčeva autoriteta komunisti nikada nisu uspjeli ovladati Crkvom u Hrvata

Foto: www.unicath.hr, Suzana Obrovac Lipar

Povodom blagdana blaženog Alojzija Stepinca, donosimo nekoliko riječi povjesničara dr. sc. Robina Harrisa, autora knjige “Stepinac – njegov život i vrijeme” i potpredsjednika Centra za obnovu kulture.

Tekst je objavljen na Facebook stranici Centra za obnovu kulture.

“U Hrvatskoj većina ljudi još uvijek ne prepoznaje koliko duguju Crkvi za to što danas žive u vlastitoj suverenoj demokratskoj državi.
To je omogućilo herojsko svjedočanstvo nekolicine velikih svećenika, a ne šutnja kompromisera u Crkvi.
To je pouka i današnjim katolicima u Hrvatskoj.
Katolička Crkva u Hrvatskoj bila je najsnažniji neprijatelj komunizma.
Komunistička partija je netočno smatrala da je Crkva zapravo zrcalna slika njih samih.
Partija je, međutim, razumjela opasnost za nju od strane Crkve. Oni su se svojski trudili infiltrirati se u njezine redove, podrivati i činiti razdor – što se zvalo „diferencijacija“ – u čemu su čak i imali određenih uspjeha.
No prije svega zbog primjera i moralnog autoriteta bl. Alojzija Stepinca – a nemojmo pritom zaboraviti niti splitskoga nadbiskupa Franu Franića i šibenskoga biskupa Ćirila Banića – komunisti nikada u tome nisu konačno uspjeli.
Oni nikada nisu uspjeli uspostaviti nadzor nad imenovanjima biskupa.
Vjernici nisu prihvaćali one svećenike koji su bili članovi komunističkih svećeničkih udruženja.
Katolička Crkva spriječila je Komunističku partiju da povijesnu hrvatsku naciju pretvori u jugoslavenski proletarijat bez ikakvog korijena.
Nedavno objavljena biografija kardinala Franje Kuharića, koju je napisao Miroslav Akmadža, također otkriva veliki doprinos Kuharića u tom smislu.
Kuharić je bio duhovni sin i istinski nasljednik Stepinca. Gotovo da mogu čuti Stepinca u riječima koje je izgovarao Kuharić. Njega je također nadahnjivao i Ivan Pavao II.
U trenutcima u kojima je Ostpolitik otišla toliko daleko da nije mogla imati koristi za Crkvu, Kuharić je privatno razmišljao o povlačenju.
Osjećao se neshvaćenim i napuštenim.
No tada je Ivan Pavao II stvorio novi duh, promičući katoličku viziju ljudske osobe i ljudskoga dostojanstva, nešto što komunizam nikada nije mogao prihvatiti.
Kuharić je ujedno bio i veliki domoljub, no uvijek je radio za mir i međusobno razumijevanje. Imao je jak zdrav razum, koji je u tim vremenima, u kojima su svakakve ludosti vladale, bio potreban.
Stepinac, Franić, Banić, Kuharić – ta imena su poznata.
No, drugi su gotovo potpuno zaboravljeni – oni svećenici koji su u Staroj Gradiški godinama trpjeli psihičku i fizičku okrutnost i odbili popustiti.
I njih se treba sjećati i odati im počast u svjetlu tridesete godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske kao neovisne države.”

*Dr. Robin Harris ugledni je britanski povjesničar, pisac i publicist. Rođen je 1952. godine u Engleskoj. Studirao je na Sveučilištu u Oxfordu, gdje je stekao doktorat iz područja moderne povijesti.

Bio je savjetnik britanske predsjednice vlade Margaret Thatcher (1979.-1990.).

Kao povjesničar se mnogo bavio hrvatskim temama. Autor je knjige „Dubrovnik. A History“ (2003.), prvog cjelovitog prikaza cjelokupne dubrovačke povijesti: od početaka grada, preko razdoblja Dubrovačke Republike do suvremenog perioda, uključujući i Domovinski rat.

Također se detaljno bavio životom i djelovanjem zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca te izdao njegovu biografiju „Stepinac: His life and times“ (2016.).

Od 2006. hrvatski je državljanin. Stalno je nastanjen u Zagrebu. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.