U HAZU-u predstavljen znanstveni projekt: “Hrvatska znanstvena i folozofska baština”

Foto: HAZU

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 18. rujna predstavljen je znanstveni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost “Hrvatska znanstvena i filozofska baština – transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj projekta je prof. dr. sc. Željko Dugac s Odsjeka za filozofiju znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, a cilj mu je usredotočiti se na transfere znanstvenih ideja kao složeni proces koji uključuje višestruke i višeznačne aproprijacije koje su u izravnoj vezi s cijelim nizom lokalnih kulturnih, političkih i socio-ekonomskih čimbenika.

Kroz studije slučaja iz područja medicine, matematike, astrologije, filozofije, geografije i fizike od srednjeg vijeka do 20. stoljeća, projekt istražuje položaj i ulogu hrvatske znanosti unutar širih intelektualnih struktura. Posebna pozornost posvećena je procesu aproprijacije znanstvenog znanja od strane hrvatskih znanstvenika, njihovom doprinosu u različitim specifičnim lokalnim i globalnim kontekstima. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je zasluge prof. dr. Dugca kao stručnjaka za povijest medicine, posebno za rad Andrije Štampara.

Pohvalio je projekt jer daje novi pogled u povijest znanosti i na sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u kreiranju, mijenjanju i nadogradnji svjetske znanosti, čime se ujedno skreće pozornost na ulogu manjih znanstvenih središta na svjetsku znanost. Akademik Kusićč je kao vrijednost projekta spomenuo i to što je okupio mlade znanstvenike, uključujući i povratnike iz inozemstva. Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar upozorio je na podatke UNESCO-ovog istraživanja provedenog u 148 zemalja prema kojima je Hrvatska na 137. mjestu u svijetu po kapacitetima za zadržavanje svojih znanstvenika, a na 141. mjestu po kapacitetima za privlačenje znanstvenika iz svijeta. Stoga projekt Hrvatska znanstvena i filozofska baština – transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu smatra aktualnim upravo u današnje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju su govorili i savjernik na projektu akademik Žarko Dadić, voditelj Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, voditelj projekta prof. dr. sc. Željko Dugac, te suradnici na projektu dr. sc. Marijana Borićs Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, dr. sc. Bojan Marotti s Odsjeka za filozofiju znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, dr. sc. Branka Grbavac s Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU te poslijedoktorand dr. sc. Vedran Duančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.