HDS ZAMP: Autorima i nositeljima prava raspodijelit će se 99 milijuna kuna

Zagreb, 25.06.2019. - Sveèani prijam predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitaroviæ u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske. Na fotografiji Tonèi Huljiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP) priopćila je u četvrtak kako će za 2018. autorima i nositeljima prava raspodijeliti rekordnih 99 milijuna kuna autorskih naknada, a najveći udio isplatit će se za prava javnog priopćavanja glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine zabilježen je rast iznosa prikupljenih autorskih honorara te će autorima i nositeljima prava za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, što je skoro 10 posto više nego u prethodnoj godini, objavio je HDS.

U obračunima autorskih naknada sudjelovalo je 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava, a najveći udio u naplati od 88 posto čine prava javnog priopćavanja glazbe, odnosno “mala prava” među kojima su posebno rasle naknade od rastućih sektora koncerata i priredbi.

Rast od čak 93 posto zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica, dodaju iz ZAMP-a, izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima poput YouTubea, Google Playa i Deezera u 40 zemalja svijeta. Zabilježen je i veći rast prihoda iz inozemstva, repertoar članova HDS-a najviše je, izvan Hrvatske, zaradio u Sloveniji koju slijede Srbija, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, evidentirano je izvođenje ukupno 263.314 jedinstvenih glazbenih djela koja su emitirana putem medija ili uživo korištena sveukupno više od 7.3 milijuna puta

Za trošak svog poslovanja u ZAMP-u su izdvojili 21,64 posto od ukupno prikupljenog iznosa iz naknada.

Najslušanija domaća i strana pjesma “Nama se nikud ne žuri” i These days”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDS ZAMP objavio je u godišnjem izvješću i imena domaćih i stranih autora čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u 2018. Abecednim redom, od domaćih autora to su Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.

Najemitiranija pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima “Nama se nikud ne žuri”, a nakon nje „Ako te pitaju“ Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, dok je treća najemitiranija pjesma “Do posljednjeg retka” u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.

U top 10 najemtiranijih stranih autora nalaze se Bruce Springsteen, Bryan Adams, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Mark Knopfler, Max Martin, Michael Jackson, Paul McCartney te Prince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najemitiranije strane pjesme u Hrvatskoj bile su “These days” grupe Rudimental i Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen, “Feel it still” benda Portugal.The Man i pjesma “Girls like you” Maroon 5 feat. Cardi B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.