(VIDEO) Okupljanje radikalne ljevice: Naprijed Hrvatska Ive Josipovića pridružuje se GLAS-u Anke Mrak-Taritaš

Foto: snimka zaslona, fah Fotomontaža: narod.hr

Naprijed Hrvatska, stranka koja zastupa radikalno lijeve stavove s bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, na čelu, ide naprijed – ravno u GLAS, javlja RTL.

> Šest otvorenih pitanja Ivi Josipoviću: Jeste li činili namjerne propuste u izradi tužbe za genocid?

Na pitanje otkud socijaldemokrat među liberalima, Josipović je ustvrdio: “Nije socijaldemokrat među liberalima nego se razgovora o mogućoj suradnji i ujednjenju manjih lijevih liberalnih stranka. Mislim da je to ujedinjenje na ljevici i lijevom centru nužno ako hoćemo bolju, pravdeniju, uspješniju Hrvatsku”.

> Anka Mrak Taritaš: Naziv Trga maršala Tita treba ostati isti

>Jadranka Kosor ponosno objavila fotografiju s Josipovićem, Tadićem, Lagumdžijom: ‘Susjedi zauvijek!’

>Markovina osnovao Centar za studij demokracije: Predavači o (anti)fašizmu Klasić, Pusić, Josipović, Jakovina, Lalić…

> Silvana Oruč Ivoš: Čelnici Amsterdamske koalicije jedno govore, a drugo rade – svi su pali na testu vjerodostojnosti

U GLAS-u ne skrivaju zadovoljstvo smjerom kojim idu, jer se samo zajednički, kako kažu, mogu suprotstaviti desnici. “Smisao je da se ponudi vjera i nada da građani imaju za koga glasati i da se širi prostor lijevo od centra”, kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš te je dodala da je u visokoj fazi priključivanje Laburista Amsterdamskoj koaliciji, kazala je Mrak-Taritaš, čelnica stranke poznate po radikalno lijevim stavovima i zagovaranju komunističkih ideja.

Na izborima s Radimirom Čačićem doživio fijasko

Ivo Josipović je nakon gubitka predsjedničkih izbora za drugi mandat protiv Kolinde Grabar-Kitarović napustio SDP te osnovao svoju stranku Naprijed Hrvatska, koja je sudjelovala na parlamentarnim izborima 2016. godine zajedno s Radimirom Čačićem.

> Najtraženija snimka na društvenim mrežama: Voditeljica kampanje Ive Josipovića pleše na stolu

Naprijed Hrvatskoj su pristupili i tadašnji zastupnik SDP-a Josip Kregar, odvjetnik Anto Nobilo, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Velimir Srića i bivši SDP-ov ministar branitelja Ivan Pančić, a među gostima na osnivačkoj skupštini bili su Jadranka Kosor, Nikica Gabrić i Radojka Borić.

> Na TV ekrane treba ugraditi opciju ‘odaberi prijevod’, kad se obraća Ivo Josipović

Njegova stranka u koaliciji s reformistima Radimira Čačića osvojila je samo 13.314 glasova, ali je Radimir Čačić ipak ušao u Hrvatski sabor.

Jedan od razloga katastrofalno lošeg rezultata na parlamentarnim izborima bio je i predizborni spot u kojem Ivo Josipović sa svojim stranačkim kolegama lupa palicama uz poruku “Naprijed Hrvatska”.

Ivo Josipović i ZAMP

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović je od 1987. do 2000. bio glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja, u čije ime HDS ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava) naplaćuje glazbenička autorska prava, a uz to je kao saborski zastupnik SDP-a napisao i predložio zakon koji najviše u korist ide upravo ZAMP-u.

Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća tvrtka Emporion Marka Vojkovića ima ugovor o suradnji sa ZAMP-om, na temelju kojega zarađuje golem novac.

Josipović i Vojković su prijatelji; Vojkovićeva sestra Sandra i Josipović upoznali su se kao studenti još na Glazbenoj akademiji, a radili su i u upravnim tijelima HDS-a i ZAMP-a.

Djelovanje Zaštite autorskih muzičkih prava postalo je sporno nakon što je otkriveno da često naplaćuju ili pokušavaju naplatiti izvedbe nekomercijalnog tipa zbog čega su mnogi zakon provali apsurdnim.

Jedan od poznatijih primjera sporne naplate, jest onaj iz 2014. kada je ZAMP pokušao naplatiti priredbu povodom otvaranje nove školske zgrade Osnovne škole Bijaće na kojoj su besplatno nastupali klapa Cambi i Duško Mucalo.

> Josipović promijenio mišljenje: Nakon što je Pupovca proglasio etnobiznismenom, napao klevetama GI „Narod odlučuje“

>ZAMP zakonito naplaćuje tulum osnovne škole, ravnateljica smatra zakon apsurdnim

“ZAMP-ova je dužnost da ako je negdje izvođeno neko autorsko djelo da pošalje organizatoru da sam prijavi ima li stvari koje bi se trebale naplaćivati kao autorska naknada“, istaknuo je te dodao da „takva naknada za škole, neprofitne udruge, kad se ne naplaćuju karte, iznosi oko 100, 200 kuna”, pravdali su se iz ZAMP-a u to vrijeme.

Godine 2015. policijski istražitelji ispitivali su članove tadašnjeg Nadzornog odbora HRT-a u sklopu istrage prema kojoj je na njih izvršen pritisak kako bi odobrili tadašnjem ravnatelju Goranu Radmanu sklapanje trogodišnjeg ugovora HRT-a i ZAMP-a vrijedan 67 milijuna kuna.

>Josipović promijenio mišljenje: Nakon što je Pupovca proglasio etnobiznismenom, napao klevetama GI „Narod odlučuje“

Tri člana nadzornog odbora – Dražen Rajković, Mate Radeljić i Mario Raguž čak su poslali i ugovor HRT-a i ZAMP-a Državnom odvjetništvu tražeći očitovanje, ali DORH se u tom slučaju proglasio nenadležnim ‘jer se ne radi o poslu u kojem država stječe ili otuđuje nekretnine’.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl