Josipović promijenio mišljenje: Nakon što je Pupovca proglasio etnobiznismenom, napao klevetama GI „Narod odlučuje“

Foto: fah

“Što se tiče posebnih izbornih prava manjina, nikad nisam govorio da ih ne bismo trebali imati”, rekao je o izbornom sustavu Ivo Josipović, nekadašnji predsjednik države, a danas čelnik stranke Naprijed Hrvatska, za tportal, na pitanje o GI Narod odlučuje i spominjanju njegovog imena kad su manjine u pitanju.

Naime, Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative ‘Narod odlučuje’ u Bujici je rekao: “Predlažemo smanjenje broja njihovih zastupnika u Saboru, ali i ukupno smanjenje broja zastupnika! Kod nekih manjina ostavljen je veliki prostor za korupciju i trgovinu, o čemu je svojedobno govorio čak i bivši predsjednik Ivo Josipović, kada je inaugurirao pojam ‘etnobiznis’.”

(VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“ 

Josipović sada tvrdi da je to bila kritika konkretne politike, a ne kritika sustava izbora manjina u Hrvatskoj. No, kaže, nije sretan jer ga iz inicijative spominju, jer on “s njima ni u političkom ni u vrijednosnom sustavu nema ništa zajedničko”.

“Da u Hrvatskoj treba sačuvati specifičnosti koje proizlaze iz multietničkog i multikulturnog sastava Hrvatske, iza toga čvrsto stojim i nema govora da bih zagovarao nešto što zagovaraju u inicijativi Narod odlučuje“, kaže Josipović.

 Zašto GI Narod odlučuje referendumom želi uvesti 3 preferencijska glasa bez praga?

Smatra da u prijedlozima GI Narod odlučuje ima ideja “koje nisu loše i koje se daju braniti te se ne može se reći da su nelegitimne, poput pitanja hoće li biti više preferencijalnih glasova na listama”.

“To, međutim, nije ključ, već je ključ njihove inicijative maknuti i zgaziti manjine te dopisnim glasovanjem u sustavu, kako mi već imamo uređenu dijasporu, dodati desnici milijun novih glasača koji ne plaćaju porez i od kojih neki nisu ni vidjeli Hrvatsku“, smatra Josipović, te dodaje da bi, jer znamo kako stvari idu kod nas, vjerojatno bilo masovnih zloupotreba tog načina glasovanja. A smatra da bi to i bio ključ inicijative, a ne to hoće li biti jedan, dva ili tri preferencijalna glasa.

Zvonimir Troskot (GI Narod odlučuje): Idemo na referendum jer želimo Hrvatsku u kojoj je dobro svima, a ne samo nekima

Na kraju je zaključio da preferencijalni glasovi nisu odlučujući u cijeloj toj priči i da bi možda i sam razmišljao o takvoj izmjeni premda to ne smatra važnim i revolucionarnim iskorakom.

“Sve ovo drugo je sračunato tako da se modificira izborni sustav i da desne stranke dobiju puno više glasova”, rekao je.

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Ovdje donosimo oba referendumska pitanja u cijelosti:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

„Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal