ZAMP zakonito naplaćuje tulum osnovne škole, ravnateljica smatra zakon apsurdnim

Milan Majerović-Stilinović iz Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) istaknuo je da nisu dostavili račun Osnovnoj školi Bijaći nakon održane priredbe povodom otvaranja nove školske zgrade na kojoj su besplatno nastupali klapa Cambi i Duško Mucalo te da ako bude naplaćivano da će iznos biti maksimalno 200 kuna. Ravnateljica škole Jadranka Šošić istaknula je da dostavljeni obrasci iz ZAMP-a nisu prilagođeni izvedbama koje nisu komercijalnog tipa te da su zakoni apsurdni i da ih treba preispitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nismo dostavili račun jer tek je zatraženo od ravnateljice da pošalje prijavu te ne možemo reći koliki će račun biti i hoće li ga uopće biti“, istaknuo je Milan Majerović-Stilinović iz ZAMP-a te dodao da se „digla frka i panika oko nečega što je posao ZAMP-a kad vidi da je negdje nekakva javna priredba izvedena, a organizator je bio dužan najaviti prije kao što je ravnateljica O.Š. Bijaći trebala učiniti”.

„Ovo će biti neki iznos, ako bude naplaćivano, od maksimalno 200 kuna, jer sve uobičajene priredbe u školama kada djeca nešto izvode ne mogu se kontrolirati ali u ovom slučaju je primijećeno nešto što je imalo karakter javne priredbe gdje su nastupali neki izvođači, klapa Cambi i Duško Mucalo, a oni najčešće pjevaju autorske pjesme“, ocijenio je Majerović.

„ZAMP-ova je dužnost da ako je negdje izvođeno neko autorsko djelo da pošalje organizatoru da sam prijavi ima li stvari koje bi se trebale naplaćivati kao autorska naknada“, istaknuo je te dodao da „takva naknada za škole, neprofitne udruge, kad se ne naplaćuju karte, iznosi oko 100, 200 kuna, dok su za organizatore koncerata puno veće autorske naknada“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o himni je čista manipulacija

Pojasnio je da je priredba prijavljena unaprijed po zakonskoj proceduri, vjerojatno ne bi bilo nikakve naplate.

„Nema načina da ZAMP to vidi osim u medijima i ovo što ravnateljica govori da je to apsurdno – apsurdno je to što nije prijavljeno prije a ravnatelj koji radi ondje 20 godina treba to znati“, istaknuo je te dodao kako je„rasprava o himni čista manipulacija – himna se ne naplaćuje, autorska prava su istekla davno“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da HDS ZAMP ne može obračunati autorsku naknadu korisnicima sve dok se ne ispune obrasci za prijavu koji uključuju i popis izvedenih djela te da se račun šalje tek nakon zaprimljene prijave, ni u kom slučaju ne šalje se naslijepo, a pogotovo ne za izvođenje himne Republike Hrvatske.

Obrasci nisu prilagođeni izvedbama nekomercijalnog tipa

Ravnateljica Osnovne škole Bijaći Jadranka Šošić istaknula je da to nije bila nikakva glazbena priredba niti koncert da bi ga svrstali u kategoriju koja ima profitabilan karakter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da su na svečanosti otvaranja nove školske zgrade otpjevali himne Lijepa naša i Oda radosti, nastupili su klapa učiteljica, Hrvatsko glazbeno društvo Zrinski, koje je odsviralo par koračnica prije dolaska gostiju, i dugogodišnji prijatelj škole Duško Mucalo sa svojom pjesmom Za milijarde godina.

„Sve je bilo besplatno i čini mi se apsurdnim da naknadnim pretraživanjem novinskih članaka pozivaju iz ZAMP-a i šalju nam obrazac prijava glazbene priredbe te podatke o bruto prihodima i popis izvedenih djela“, napomenula je Šošić.

Pojasnila je da ti obrasci nisu prilagođeni izvedbama koje nisu komercijalnog tipa a to su sve obrasci koji se šalju organizatorima koncerata.

„Zamjeram što se ovakva priredba stavila u rang nekog koncerta ili neke druge komercijalne javne priredbe“, ocijenila je te dodala kako „smatra da su zakoni apsurdni te da ih treba preispitati“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da joj je apsurdno bilo prijavljivati otvaranje škole, gdje su svi nastupali isključivo dobrovoljno i besplatno, jer je u klapi Cambi bivši učenik i roditelj sadašnjeg učenika.

Također je pojasnila da je obrazac predan prošli tjedan i nakon toga nema povratne informacije.

Cijela priča je započela otvaranjem nove školske zgrade u Kaštel Novom, odakle su na adresu ravnateljice Osnovne škole Bijaći Jadranke Šošić stigli obrasci iz Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) koje treba ispuniti  kako bi joj bio ispostavljen račun zbog nastupa klape Cambi i Duška Mucala u programu svečanog otvaranja.

Nakon  što su mediji  izvijestili o otvaranju nove zgrade škole, te naveli kako su u programu nastupili navedeni glazbenici, iz splitske podružnice ZAMP-a nazvali su ravnateljicu Šošić te joj poslali obrasce koje ona treba popuniti podacima o popisu izvođača, izvedenih skladbi, broju gostiju, troškovima organizacije i drugim činjenicama.

Predsjednik RH Ivo Josipović je od 1987. do 2000. bio glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja, u čije ime HDS ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava) naplaćuje glazbenička autorska prava.

Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća tvrtka Emporion Marka Vojkovića ima ugovor o suradnji sa ZAMP-om, na temelju kojega zarađuje golem novac.

Josipović i Vojković su prijatelji; Vojkovićeva sestra Sandra i Josipović upoznali su se kao studenti još na Glazbenoj akademiji, a radili su i u upravnim tijelima HDS-a i ZAMP-a, objavio je Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.