Hrvatska baština u digitalnom obliku: mali vodič za znatiželjnike

Foto: snimka zaslona

Danas je digitalizacijom postignuto da se stara, teško dostupna i dotrajala knjižna i audio-vizualna građa, trajno pohrani u elektroničkom obliku. Digitalizacija ima mnogo prednosti, osim zaštite izvorne građe, njome dobivamo mnogo novih mogućnosti za otvoren pristup i razmjenu informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje nekoliko izvrsnih izvora za hrvatsku kulturnu baštinu:

  1. Digitalna zbirka Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se na mrežnim stranicama Nacionalne i Sveučilišne knjižnice (www.digitalna.nsk.hr ). Postavljen je kako bi se olakšalo pristup zbirkama digitalne i digitalizirane građe Knjižnice bez obzira na mjesto pohrane.

Sadrži: Zbirku rukopisa i starih knjiga, Grafičku zbirka, Zbirku zemljovida i atlasa, Zbirku muzikalija i audiomaterijala; Tematske portale: Hrvatski arhiv weba, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi; Virtualne izložbe: Prošlost i sadašnjost Krke, Književna baština R. F. Magjera, Svakodnevica 1914., Antun Gustav Matoš, Pablo Picasso, Ruđera Bošković, Blago NSK, Knjige riječi : Tanah, Biblija, Kuran u Hrvatskoj, Đuro Sudeta, Silvije Strahimir Kranjčević.

2. Digitalizirana zagrebačka baština nalazi se na mrežnim stranicama Knjižnica Grada Zagreba (https://digitalnezbirke.kgz.hr/) i sadržava 276 dokumenata, 100 jedinica grafičke građe, 2karte. 95knjiga, 13knjiga za djecu i mladež, 21 notnih zapisa, 1 rukopis, 20 serijskih publikacija, 21 jedinica sitnog tiska, 3 zvučna zapisa odnosno kartografsku građu, knjige, knjige za djecu i mladež, notne zapise, rukopise, serijske publikacije, sitni tisak, zvučni zapisi, projekti, Ilirci, Izdanja zagrebačkih tiskara 17. i 18. stoljeća, iz opusa Dragutina Domjanića, priznanja zagrebačkih društava, Zagreb i Prvi svjetski rat, Zagreb na pragu modernog doba, Ivana Brlić Mažuranić, , Digitalizirana izdanja Knjižnica grada Zagreba itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: snimka zaslona

3. Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nalazi se na mrežnim stranicama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (http://dizbi.hazu.hr/) i sadržava digitaliziranu građu 14 Akademijinih istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica te Akademijine Knjižnice : knjige, časopisi, kazališne cedulje, rukopisi, mikrofilmovi, note, fotografije, sadreni odljevi, medalje i plakete, umjetničke slike, arhitektonski nacrti i modeli, video zapisi.

Foto: snimka zaslona

4. Digitalna knjižnica i čitaonica Metelgrad nalazi se na mrežnim stranicama (http://library.foi.hr/metelgrad/index.php?page=digi2) .

Metelgrad je prvi virtualni kulturni grad koji objedinjuje najveću hrvatsku digitalnu knjižnicu Metelwin Digital Library, korisnike najpopularnijeg programskog proizvoda za knjižničarstvo Metelwin, prvi hrvatski internet sajam knjiga ‘Knjiga na mreži’, najveći i najdetaljniji hrvatski katalog biografija autora i poznatih osoba te sve druge usluge i proizvode koji bi posjetiocima Metelgrada mogli biti zanimljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadrži knjige, novine, časopise, rukopise,

razglednice, zbirke, sitni tisak, bibliografije, čitaonicu.

Foto: snimka zaslona

5. Za one koji žele vidjeti više: Europeana collections je portal financiran projektom Europske Unije i nalazi se na mrežnim stranicama http://www.europeana.eu/portal/hr. Cilj portala je prikupiti najveću zbirku umjetnosti, kulture i znanosti u Europi. Europeana Collections donose vam materijale iz poznatih i manje poznatih (ali uvijek fascinantnih) knjižnica, muzeja, galerija i arhiva Europe. Knjige i rukopisi, fotografije i slike, skulpture i note, video i zvučne snimke, dnevnici i karte – svi su oni ovdje. Unutar tog portala nalaze se i neke hrvatske digitalne zbirke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: snimka zaslona

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.