Hrvatski biskupi pisali patrijarhu SPC-a Irineju: Evo što stoji u pismu!

Foto: hbk.hr

Hrvatski su biskupi, 18. studenog 2018. uputili patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve Irineju Pismo, čiji sadržaj tada nije objavljen. U određenim novinarskim krugovima pojavile su se o njemu određene špekulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se izbjegnu nagađanja, kriva tumačenja ili neistine, HBK je objavio Pismo koje potpisuju: nadbiskup zadarski i predsjednik HBK Želimir Puljić, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolit, biskupi i nadbiskupi: Marin Barišić, Ivan Devčić, Đuro Hranić, Antun Škvorčević, Josip Mrzljak, vladika Nikola Kekić, Vlado Košić, Vjekoslav Huzjak, Mate Uzinić, Dražen Kutleša, Ivica Petanjak, Jure Bogdan, Zdenko Križić, Tomislav Rogić, Petar Palić, Mijo Gorski, Ivan Šaško.

Patrijarhu su biskupi uputili poruku kojom pozivaju na zajedništvo i smanjivanje napetosti.

U uvodu su istaknuli “učestale izjave koje su svojevrsni prijekori u javnim nastupima i medijima najviših predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve, upućeni Katoličkoj Crkvi i biskupima u Republici Hrvatskoj, među kojima posebnu težinu imaju riječi patrijarha Irineja”, osobito istaknuvši pitanje bl. Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referirali su se na izjave patrijarha prigodom godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja te o njegovim stavovima o lošem položaju Srba u Hrvatskoj u kojima je rekao: “Danas, posle dve decenije pitamo se što je taj narod (hrvatski) rukovodilo i motivisalo da dignu svoju ruku na braću svoju, na braću koji su delili podneblje i ovu blagoslovenu zemlju dugi niz godina?”

Patrijarh Irinej: Status Srba u Crnoj Gori gori nego u NDH!

Biskupi su mu uputili odgovor: “Vaša Svetosti! Pitamo se, kakav bi mogao biti cilj i smisao navedenih tvrdnji po kojima kod Katoličke Crkve u Hrvatskoj i njezinih pastira ne postoji gotovo nikakvo dobro, nego samo zlo….Navedenim javnim negativističkim načinom komuniciranja nije moguće riješiti bilo kakav problem ili pitanje. Takav pristup u hrvatskome društvu izaziva otpore.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi su istaknuli da posebnu težinu ima izjava da je nedavni rat mogla spriječiti Katolička Crkva u Hrvatskoj.

“Nije ona imala nikakva utjecaja na srpskoga predsjednika Slobodana Miloševića, na Jugoslavensku narodnu armiju, na paravojne postrojbe iz Srbije, niti na druge koji su pokrenuli i vodili rat na hrvatskome tlu. Naše zauzimanje za mirno rješavanje problema kod njih nije imalo nikakva odjeka.”, odgovorili su hrvatski biskupi u reakciji na istupe patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Irineja, ponovno pozivajući na dijalog.

Cijelo pismo pročitajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.04 MB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.