Hrvatski filmovi i filmaši na 64. Berlinaleu

Na 64. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 6. do 16. veljače, Hrvatska će biti zastupljena koprodukcijskim dokumentarcem ‘Baršunasti teroristi’ u programu Forum, projekcijama dugometražnih igranih filmova i predstavnicima domaće audiovizualne industrije na European Film Marketu te mladim filmašima koji sudjeluju u programu Berlinale Talents, najavio je Hrvatskiautovizualni centar (HAVC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju istog izvora „Baršunati teroristi“ dugometražna su dokumentarna koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske. Koredatelji filma su Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovský, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film. Svoju svjetsku premijeru Teroristi su imali prošle godine u Karlovym Varyma gdje su osvojili nagradu FEDEORA, Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana.

HAVC piše kako se u sklopu festivala održava i sajam audiovizualne industrije European Film Market na kojem će posjetitelji moći pogledati recentna ostvarenja naše kinematografije – ‘Kauboje’ Tomislava Mršića, ‘Vis-À-Vis’ Nevija Marasovića, ‘Šegrta Hlapića’ Silvija Petranovića, ‘Svećenikovu djecu’ Vinka Brešana i ‘Projekcije’ Zrinka Ogreste. Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand, u muzeju Martin-Gropius-Bau, a uz HAVC na EFM-u će sudjelovati i više hrvatskih filmskih producenata te predstavnika distributera i festivala.

Jedan od najpopularnijih segmenata festivala posljednjih godina među mlađom generacijom filmaša svakako je Berlinale Talents (ranije Berlinale Talent Campus), zasigurno najveća edukacijska i networking platforma ovakve vrste u svijetu, Na njoj će ove godine sudjelovati šestero talentiranih imena: redateljica Maša Drndić, producentica Ivana Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar, redatelj Jure Pavlović, snimatelj Dragan Šiša te redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo, stoji na mrežnim stranicama HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.