Hvar: Biskup Štambuk održao oproštajnu misu, danas se očekuje oko 10 tisuća vjernika na ređenju novog hvarskog biskupa

Foto: Zadarska nadbiskupija

“Dijete kao ruža, čovjek kao ruža. Ružo moja, kako to lijepo zvuči. Predati cvijeće doživljam kao predati dio sebe. Tako to doživljam i večeras pogotovo u ovom činu djece. Radujem se što se mlade generacije i dalje okupljaju. Radujem se što mlade generacije idu dalje. Velike i male ruže živjele”, poručio msgr. Slobodan Štambuk na kraju biskupske službe, javlja IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto je novi hvarski biskup odabrao baš ovakav grb?

Drugoga dana trodnevnice, u subotu 28. travnja, u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, upriličena je prigodna akademija posvećena msgr. Slobodanu Štambuku, apostolskom upravitelju Hvarske biskupije, koji će 30. travnja pastirsku službu prepustiti svojemu nasljedniku msgr. Petru Paliću, svećeniku Dubrovačke biskupije.

Svečanim programom katedralna župa zahvalila je na taj način msgr. Štambuku na njegovoj višegodišnjoj biskupskoj službi. Nastupili su mješoviti katedralni zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem maestre Klare Tomičić Milatić, vokalna ženska skupina Mirjam koji također vodi maestra Milatić, zatim Plesni studio mladih Hvar pod ravnanjem Nade Jeličić i katedralni Dječji zbor koji je vodila Marijana Domančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljujući program u čast msgr. Slobodanu Štambuku mlada župljanka Marija Tomičić pozdravila je biskupa i zahvalila mu na njegovoj službi uime svih vjernika. „Prepuštamo našega biskupa Marijinoj daljnjoj ljubavi i brizi u nadi da će i dalje ostati prisutan među nama te molitvom, ali i svećeničkom službom, prositi u Boga milost za ovaj grad i našu biskupiju”, poručila je.

Poslije nastupa ženskoga zbora Mirjam, djeca iz hvarske župe darivala su biskupa Štambuka s dvadesedevet crvenih ruža, prema broju godina biskupske službe. Prije uručivanja svake ruže djeca su izrekla po jednu zahvalu, prišla biskupu i darivala ga, a biskup Štambuk emotivno je pozdravio pojedinačno svako dijete. Ruže su biskupu darovane za njegovu brigu i trud, sve ono što je učinio za hvarsku župu, za svaku podijeljenu krizmu, svako đakonsko i svećeničko ređenje, zatim tematske godine u biskupiji, brojne propovijedi i pastirska pisma, strpljive ispovijedi i podijeljene pričesti u katedrali. Zahvala je upućena i za brojne pastirske pohode po biskupiji, njegovu ljubav prema mjesnoj Crkvi, za ljubav prema katedrali te brigu za svaku od 46 župa trootočke biskupije koje su mu bile povjerene. Istaknuta je i zahvala za njegovu strpljivost u susretu s ljudima, za udijeljenu pomoć te svaku prikazanu žrtvu i izrečenu zagovornu molitvu. Djeca su zahvalila i za biskupovo misijsko zalaganje, njegovu brigu prema obiteljima te ljubav i razumijevanje prema mladima. „Hvala Vam za svaki spontani osmijeh i razgovor. Hvala Vam što ste bili ‘pučki’ biskup. Hvala Vam na razumijevanju za svoje svećenike. Hvala Vam što ste cijenili redovnice svoje biskupije. Hvala Vam za posebnu ljubav prema nama – vašim kiflićima”, poručila su hvarska djeca msgr. Štambuku na završetku njegove biskupske službe.

Vidno dirnut zbog primljenih ruža iz dječjih ruku msgr. Štambuk na kraju je poručio: „Ponekad riječi nemaju vrijednost jer doživljaj je iznad riječi. To je prvo što bih želio istaknuti. Drugo što bih istaknuo jest ruža. Dijete kao ruža, čovjek kao ruža. Ružo moja, kako to lijepo zvuči. Predati cvijeće doživljam kao predati dio sebe. Tako to doživljam i večeras pogotovo u ovom činu djece”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjećajući se svoje višegodišnje biskupske službe podsjetio je kako je uvijek osjećao dobrim i korisnim rad s djecom, posebno u pripremama božićnih priredbi. „Bila je to dobra i korisna uspomena. Radujem se što se mlade generacije i dalje okupljaju. Radujem se što mlade generacije idu dalje. Velike i male ruže živjele”, poručio je msgr. Štambuk praćen dugim pljesak okupljenih u hvarskoj katedrali.

Uz biskupa Štambuka na prigodnoj akademiji sudjelovao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, imenovani hvarski biskup msgr. Petar Palić, dosadašnji generalni vikar Hvarske biskupije msgr. Stanko Jerčić, dekan Hvarskoga dekanata preč. Emil Pavišić i ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.