Izdana slikovnica o Majci Božjoj Bistričkoj pod nazivom ‘Legenda o crnom kipu’

‘Legenda o crnom kipu’ naziv je slikovnice o čudotvornom kipu Majke Božje Bistričke, a riječ je o autorskom djelu učiteljica bistričke osnovne škole, Anite Klemar i Ane Kaić. Izdao ju je bistrički Ogranak Matice hrvatske radi promocije legende o nastanku ovog svetišta, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest čudotvornog crnog kipa Majke Božje Bistričke poznata je zahvaljujući crkvenim tekstovima i pričama iz arhiva bistričkog svetišta. No, zahvaljujući novoj slikovnici, crni kip sada ima i svojevrsnu pretpovijest.

“Kad smo proučavale crkvene spise, shvatile smo da je nepoznata informacija o tome tko je autor, odnosno tko je kipar samog tog crnog kipa Majke Božje Bistričke te smo to predstavile svojim učenicima”, kažu autorice.

Zajedno su odlučili da u novoj slikovnici autor kipa bude mladi, skromni tesar koji je napravio kip Bogorodice prema liku djevojke u koju se zaljubio. A zbog čiste i iskrene ljubavi kip dobiva čudesne moći, pomaže i štiti svakoga tko mu se obrati u tihoj molitvi. Učenici su imali važnu ulogu i pri osmišljavanju ilustracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ‘Legenda o crnom kipu’ prelazi okvire slikovnice, naglašeno je na promociji. Slikovnica je pisana kajkavštinom i standardnim književnim jezikom, kako bi bila bliža što većem broju čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.