Izložba skulptura Svjetlana Junakovića u Gliptoteci HAZU

Premda je završio kiparstvo na slavnoj milanskoj Breri, s nekoliko stotina knjižnih izdanja hrvatski umjetnik Svjetlan Junaković međunarodno je poznat kao ilustrator, no od utorka će ga domaća publika imati priliku bolje upoznati i kroz njegove skulpture, na izložbi “Radi se o tom, da zaustavim konja” koja se otvara u Gliptoteci HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čak i kad stvara skulpturu po defaultu, Junaković stvara trodimenzionalni crtež u prostoru. On doslovno crta skulpturom. Za kipare tradicionalna kova to je dakako stanovit oblik hereze, ali za autora kojemu je kiparsko djelo Alberta Giacomettija, Henrija Matissea ili Pabla Picassa visoko postavljeni ideal, to je posve razumno umjetničko htijenje”, ističe u tekstu predgovora likovna kritičarka Nada Beroš.

“Dostatno je promotriti Junakovićeve kiparske autoportrete, čija kompozicija proizlazi iz dvodimenzionalnog oblika, stanovitog kadra, okvira koji određuje položaj plastičkih oblika, da se uvjerimo u tvrdnju kako taj umjetnik uistinu ‘crta skulpturom'”, dodala je.

Beroš napominje kako su u drugoj polovici 20. stoljeća rijetki hrvatski kipari, poput Radovanija, Boureka ili Lončarića, koji su ustrajali na figurativnom izrazu, a još su rjeđi oni mlađi, stasali osamdesetih i Svjetlan Junaković “bez sumnje, pripada među najosebujnije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stojeći pomalo po strani, da ne kažem na kiparskoj margini, uronjen do guše u ‘strogo komercijalne’ vode ilustracije, on će se, stjecajem okolnosti, kiparstvom baviti neovisno o kurentnim trendovima, pomalo osamljenički i uz dlaku, kako mu je nalagala njegova ‘prkosna šibenska ćud’, napomenula je.

Podsjeća na umjetnikove riječi kako, bez obzira što radi, sliku, crtež, skulpturu, ilustraciju, animirani film, najtočnije ga određuje pojam crtača, pa će i svoje kiparsko djelovanje definirati kao crtanje u prostoru.

Svjetlan Junaković (1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1981. i od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom, prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada i kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među važnijim samostalnim izložbama su mu one monografske u Zagrebu, Napulju, Mexico Cityju, Sieni, Genovi, Monzi i Muenchenu. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu objavljenih u više od 30 zemalja svijeta koje su osvojile niz međunarodnih nagrada. Među njima se ističu nagrade za “Gran libro de los retratos de animales”, te nominacije za nagradu Hans Christian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Autor je lutaka i scenografije više puta nagrađivane predstave “Ko je Šlemil šel v Varšavo” Lutkovnoga gledališča iz Maribora, a nagrađivan je i za svoj animirani film “Moj put”. Održao je niz predavanja diljem svijeta.

Izložba “Radi se o tom, da zaustavim konja”, nazvana prema pjesmi Ivana Slamniga, bit će otvorena u Gliptoteci do 31. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.