Izložba Vlaho Bukovac – Cavtatske crtice u Ludbregu

Foto: Galerija Klovićevi Dvori

Hrvatski restauratorski zavod, Galerija Klovićevi dvori i Grad Ludbreg imaju čast pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe „Vlaho Bukovac / Cavtatske crtice“ u petak, 6. prosinca u 18 sati u Dvorcu Batthyány u Ludbregu (Trg Svetog Trojstva 15). Izložbu će otvoriti gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlaho Bukovac (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.) središnja je ličnost hrvatske likovne moderne umjetnosti. Formirao se u klasi A. Cabanela na pariškoj École des Beaux Arts (1877. – 1880.). Nakon afirmacije u Parizu, vratio se u domovinu i nastanio u Zagrebu 1894. godine, gdje je postao spiritus movens kulturnoga života, inaugurirajući moderne likovne tijekove u hrvatsko slikarstvo, poput plenerizma, divizionizma i pointilizma. Plodonosno razdoblje u kojem je Bukovac u nekoliko godina utemeljio središnje infrastrukturne komponente modernoga likovnog života završilo je njegovim odlaskom 1898. godine u rodni Cavtat, gdje je živio do 1902. godine. Nakon kratkotrajnog boravka u Beču (1902. – 1903.), ostatak života proveo je u Pragu.

Izložba je posvećena dovršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na oslikanoj zastavi s prikazom sv. Nikole, koja je dio inventara pinakoteke župne crkve sv. Nikole u Cavtatu. Nastala je 1902. godine, u njegovoj cavtatskoj fazi, te je kuriozitet u autorovu stvaralačkom opusu. Zastava s prikazom sv. Nikole koju je oslikao Vlaho Bukovac povijesni je tekstilni predmet koji svjedoči o povijesti, vjerskim običajima i kulturnim dosezima lokalne zajednice, ali bez sumnje ima i nacionalnu važnost. Provedeni radovi rezultat su suradnje interdisciplinarnog tima stručnjaka koji su primjenom najsuvremenijih istraživačkih metoda, restauratorskih tehnika i etičkih načela pridonijeli njezinu očuvanju za buduće naraštaje.

U prigodi svečanog predstavljanja obnovljene zastave, bit će izloženo i osam cavtatskih veduta Vlahe Bukovca iz privatnih kolekcija, koje potvrđuju neraskidivu vezu jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara europske reputacije s rodnim zavičajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ekskluzivna izložba, simbolički dar Hrvatskog restauratorskog zavoda, Galerije Klovićevi dvori i Grada Ludbrega u povodu blagdana svetoga Nikole, bit će otvorena do 13. prosinca, a moći će se razgledati od 10 do 12 sati 7. i 8. prosinca te od 16 do 18 sati 10., 11. i 12. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.