Izložbeni projekt “Klimt & Warhol – Kuss & Kiss“

U bečkom se Belvedereu može od 11. travnja do 6. srpnja ove godine pogledati izložbeni projekt „Klimt & Warhol – Kuss & Kiss“ koji spaja dva velikana umjetnosti 20. stoljeća, Gustava Klimta i Andyja Warhola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedeseta obljetnica od nastanka Warholova eksperimentalnog filma „Kiss“ poslužila je kao povod za ovakvo sučeljavanje na temu poljupca. Naime, Klimt  se eksplicitno posvećuje prikazu erotski nabijenog klasičnog trenutka poljupca, dok je Warholov „Kiss“ eksperimentalno  prenaglašen i time postaje simbolom revolucionarnih pozicija u kontekstu  društveno duboko ukorijenjenog reakcionarnog stava. Oba su rada na svoj  način utjecala na svoju okolinu te su proširila društveno-političko shvaćanje svog vremena.

Umjetničko je značenje Warholov „Kiss“ dobio svojom kritičkom refleksijom  stroge cenzure seksualnih sadržaja u američkoj filmskoj produkciji, koja se pod nazivom „Hays Cod“ provodila do 1967. godine, a propisivala je da maksimalno trajanje scene poljupca u filmu mora biti ograničeno na 3 sekunde. Warhol je pak u svom filmu koji je snimljen 1964. godine povezano velik broj različitih sekvenci parova koji se ljube, nevažno kojeg spola i seksualne orijentacije, te njegov poljubac tako traje pune 54 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.