Jeste li znali da je u centru udara atomske bombe na Hirošimu preživjelo osam svećenika?

crkva Hirošima
Foto: Public Domain

Prije sedamdeset i sedam godina – 6. kolovoza 1945. američki bombarder preletio je Pacifik i bacio atomsku bombu na Hirošimu u Japanu. Bomba, kodnog naziva “Little Boy”, sravnila je zgrade kilometrima u svim smjerovima. Deseci tisuća ljudi ubijeni su odmah. Taj udar i američki napad atomskom bombom na grad Nagasaki tri dana poslije doveli su do kraja Drugoga svjetskog rata, jer su japanski vojni čelnici shvatili da ne mogu pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali usred razaranja, u blizini hipocentra napada, preživjelo je osam isusovačkih misionara koji su bili u svom župnom dvoru. Poznata su imena četvorice svećenika čiji su životi pošteđeni: otac Hugo Lassalle, otac Wilhelm Kleinsorge, otac Hubert Schiffer i otac Hubert Cieslik.  Zadobili su samo lakše ozljede od razbijenih prozora. Nitko od eksplozije nije izgubio sluh. U njihovoj su crkvi, Gospe od Uznesenja, razbijeni vitraji, ali se crkva nije srušila; bila je to jedna od samo nekoliko zgrada koje su ostale stajati usred sveopćeg razaranja, piše National Catholic Register.

Ne samo da su svećenici bili zaštićeni od početne eksplozije već nisu pretrpjeli nikakve štetne posljedice zračenja. Liječnici koji su se brinuli o njima nakon eksplozije upozorili su ih da će trovanje radijacijom kojoj su bili izloženi uzrokovati ozbiljne ozljede, bolest pa čak i smrt. Ali 200 liječničkih pregleda u godinama koje su uslijedile nije pokazalo nikakve štetne učinke, zbunjujući liječnike koji su predviđali strašne posljedice.

Otac Schiffer, koji je imao samo 30 godina kada je bomba bačena na Hirošimu, ispričao je svoju priču 31 godinu poslije, na Euharistijskom kongresu u Philadelphiji 1976. Tada je svih osam članova isusovačke zajednice koji su preživjeli bombardiranje bilo još živo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred okupljenim vjernicima prisjetio se ranojutarnjeg misnog slavlja, potom doručka u župnoj kuhinji. Sjećanja su mu bila živa: upravo je zarezao grejp kad je došlo do bljeska svjetlosti. Govoreći pred Euharistijskim kongresom rekao je da je isprva mislio da je riječ o eksploziji u obližnjoj luci. Zatim je opisao iskustvo:

Iznenada, strahovita eksplozija ispunila je zrak jednim praskavim udarom groma. Nevidljiva me sila podigla sa stolca, bacila me u zrak, prodrmala, udarila, zavrtjela ukrug kao list na naletu jesenjeg vjetra.

Više detalja iznio je svećenik koji je jednom susreo oca Schiffera u zračnoj luci Tri-City u Saginawi, Michiganu. Otac Schiffer posjetio je tu državu da bi održao govor pred Blue Army, organizacijom koja promiče ukazanja u Fatimi. Svećenik je ispričao njihov razgovor:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće čega se sjećao je da je otvorio oči i ležao je na zemlji. Pogledao je oko sebe i nigdje nije bilo ničega: željeznička stanica i zgrade u svim smjerovima bile su sravnjene sa zemljom. Jedina fizička ozljeda koju je imao bila je to što je mogao osjetiti nekoliko komadića stakla na potiljku. Koliko je mogao zaključiti, sve ostalo je bilo u redu s njim. Mnoge tisuće su ubijene ili osakaćene eksplozijom. Nakon osvajanja Amerikanaca, njihovi vojni liječnici i znanstvenici objasnili su mu da će mu tijelo početi propadati zbog zračenja.

Samostan koji je osnovao sv. Maksimilijan Kolbe također je ostao neoštećen u bombardiranju Nagasakija

Mnogi Japanci imali su mjehure i ranice od zračenja. Na čuđenje liječnika, tijelo oca Schiffera nije sadržavalo radijaciju ni štetne posljedice od bombe. Otac Schiffer to pripisuje pobožnosti prema Blaženoj Majci i njegovoj svakodnevnoj Fatimskoj krunici. Osjeća da je od Blažene Majke dobio zaštitni štit koji ga je štitio od svih zračenja i štetnih učinaka. Slično je i drugo iskustvo. U bombardiranju Nagasakija gdje je sv. Maksimilijan Kolbe osnovao franjevački samostan koji je također bio neoštećen zbog posebne zaštite Blažene Majke, budući da su i tamo braća molila dnevnu krunicu i također nisu imala nikakvih posljedica od bombe.

Oca Schiffera i druge isusovce više su puta pregledavali i intervjuirali znanstvenici, liječnici i drugi koji nisu mogli razumjeti zašto su izbjegli ozljede. Otac Schiffer je navodno rekao da je on sam bio intervjuiran 200 puta. Upitan zašto vjeruju da su pošteđeni, kad je toliko drugih umrlo ili od eksplozije ili od naknadne radijacije, otac Schiffer je odgovorio u svoje ime i u ime svoje subraće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujemo da smo preživjeli jer smo živjeli fatimsku poruku. Živjeli smo i svakodnevno molili krunicu u tom domu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.