Jesu li gužve na sajmovima knjiga odraz navika čitanja Hrvata?

Foto: fah

Hrvatski nakladnici s veseljem su dočekali zagrebački sajam knjiga Interliber koji ove godine traje punih šest dana, od 7. do 12. studenoga u 20 sati, kada zatvara svoja vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove se godine, na 40. jubilarnom međunarodnom sajmu predstavlja više od 300 izlagača.

Iz godine u godinu gužve na spomenutom sajmu knjiga pokazuju kako ga željno iščekuju i građani, oni koji dolaze ne bi li kupili knjige po sajamskim, povoljnijim cijenama.

Čini se kao da svi hrle po knjige i ljubitelji su čitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo je stvarno stanje stvari? Koliko često Hrvati uzimaju knjigu u ruke i čitaju?

Istraživanje agencije GfK iz 2017., provedeno na 1000 ispitanika, pokazuje kako nešto više od polovice Hrvata čita (barem jednu knjigu mjesečno). Sa sadašnjih 53% čitača stanje je nešto bolje od prošlih godina, kada se „čitačima“ izjašnjavalo 47% (2016.) ili 51% (2015.) ispitanika.

Foto: snimka zaslona

Obzirom na prostornu rasprostranjenost čitača, čini se da ih najviše ima u Primorju i Zagrebu, a u nešto manjoj mjeri čitaju Ličani i Slavonci. U Dalmaciji i na sjeveru Hrvatske čitača je 50%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjek u Hrvatskoj popravljaju visokoobrazovane osobe, osobe iz većih gradova, žene i mladi do 24 godine. Prema spomenutom istraživanju, u većim gradovima je 70% čitača, među ženama 65%, među mlađom populacijom 62%, a unutar visokoobrazovane populacije 69% njih čita barem jednu knjigu mjesečno.

Iako su sajmovi i rasprodaje knjiga dobro posjećeni, knjige koji prosječni Hrvati čitaju najčešće su posuđene. Najviše u knjižnicama, a zatim i od prijatelja. 38% ispitanika knjige kupuje, a 12% ih se odlučuje i na kupnju knjiga putem interneta.

Ipak, kada se odluče na kupnju, najveći broj to čini u knjižarama (53%), a sajmovi poput spomenutog Interlibera mjesto su za kupnju knjiga samo za 8% ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi za posudbu knjiga i smanjenu kupovinu jesu dijelom i financijske prirode. Od četvrtine onih koji čitaju knjige njih 58% reklo je da bi ih na kupnju motivirale niže cijene knjiga, dok je 50% onih ispitanika koji nisu pročitali nijednu knjigu u mjesec dana reklo kako ih ništa ne bi potaklo na kupnju knjige.

Oni koji se nikada ne odlučuju na kupnju to uglavnom ne čine jer kažu kako im knjige ne trebaju ili ih ne zanimaju. Tako je odgovorilo 59% ispitanih.

Najčitanija je beletristika, a najmanje su čitani stripovi.

Foto: snimka zaslona

Gledajući autore, u najvećoj se mjeri biraju prijevodi stranih književnika. 40% ispitanika češće će posegnuti za time, a 26% ih u podjedanom omjeru bira i domaće i strane autore. Dok za prijevodima više posežu mlađi, domaće autore češće čitaju oni stariji od 55 godina te stanovnici Dalmacije i Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako većina poseže za knjigama na hrvatskome jeziku (prijevodi ili domaća djela), 15% ispitanika posegnut će i za (stručnom) literaturom na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.