Kardinal Bozanić: Stepinac je trpio poput Isusa da bi pokazao put Bogu

Foto: Narod.hr

U župnome domu župe Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, u srijedu, 19. listopada 2016. godine, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju Trideset i prvu sjednicu. Biskupi su u Lepoglavu došli na poziv msgr. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskoga, a povodom 70. obljetnice dolaska nadbiskupa Alojzija Stepinca u kaznionicu u Lepoglavi, na odsluženje kazne koju mu je dosudio komunistički režim na sramotnome montiranom procesu 1946. godine.

Prije sjednice biskupi su hodočastili u Kaznionicu, najprije posjetivši ćeliju u kojoj je bio zatočen blaženi Alojzije, a zatim su u zatvorskoj kapelici zajedno sa zatvorenicima, s predstavnicima Ministarstva pravosuđa te članovima Uprave i djelatnicima u Kaznionici, slavili euharistijsko slavlje.

Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio msgr. Andrija Kišiček, dušobrižnik u Kaznionici. Istaknuo je kako je ljubav bl. Alojzija Stepinca prema Bogu i hrvatskom narodu zapečaćena patnjom u Lepoglavi, zatočeništvom u Kaznionici.

Predvoditelj misnog slavlja, kardinal Bozanić, u uvodu je napomenuo kako je u središtu naše vjere križ. Bl. Alojzije Stepinac je došavši u Kaznionicu u Lepoglavi uzeo na se križ. Bog čovjeka susreće posebno u križu. Stepinac je trpio poput Isusa da bi pokazao put Bogu. Danas smo ovdje tragovima Stepinčeve svetosti i sigurni smo u jedno – Bog je vjeran, poziva i očekuje svakog čovjeka – poručio je kardinal Bozanić.

Prigodnu homiliju izrekao je biskup Košić u kojoj je iznio pogled bl. Alojzija Stepinca na svoj dolazak u Kaznionicu u Lepoglavi prema zapisima iz Vranekovićeva Dnevnika. Dolazak kardinala Stepinca u Kaznionicu nije bio laki put za njega. No, u tom križu koji mu je nepravedno nametnut on je našao smisao – biti svjedok vjernosti ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome narodu. Neka nam kao plod ovog misnog slavlja po zagovoru bl. Alojzija Stepinca Bog dade shvatiti i smisao vlastitog trpljenja i vlastitih križeva – zaključio je biskup Košić.

Na kraju mise biskup Mrzljak zahvalio je prisutnim biskupima i svećenicima na dolasku, a posebno msgr. Kišičeku na vjernoj dušobrižničkoj službi u Kaznionici. Ujedno je proglasio blagdan bl. Alojzija Stepinca u zatvorskoj kapeli koji će se slaviti 19. listopada svake godine, na spomen ulaska bl. Alojzija Stepinca u Kaznionicu.

Nakon mise biskupi su se susreli s Ivicom Markovićem, v. d. upravitelja Kaznionice u Lepoglavi, Anđelkom Dundićem, pomoćnikom ministra Pravosuđa te Marijanom Škvarićem, gradonačelnikom Lepoglave. Tijekom susreta izmijenili su prigodne darove i istaknuli dobru suradnju Kaznionice, Varaždinske biskupije i Grada Lepoglave.

U nastavku biskupi su posjetili župnu crkvu Bezgrešnog Začeća BDM i razgledali pavlinski samostan i Izložbu Lepoglavske čipke.

Sjednici, kojoj je predsjedao nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, osim biskupa domaćina msgr. Mrzljaka, bili su nazočni i svi ostali biskupi Metropolije: msgr. Vlado Košić, biskup sisački, msgr. Nikola Kekić, vladika križevački, msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te msgr. Valentin Pozaić, msgr. Ivan Šaško i msgr. Mijo Gorski, zagrebački pomoćni biskupi.

Biskupi su razmotrili ponajprije pastoralna pitanja povezana sa svakodnevnim euharistijskim slavljima u župama, s potrebom davanja veće pozornosti toj redovitoj dinamici koja ima svoje posebnosti i zahtjeve, kako za svećenike tako i za vjernike, a u trajnome je suodnosu s nedjeljnim slavljem Kristova vazma.

Rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, preč. gosp. Matija Pavlaković, biskupe je upoznao s prilikama života u Sjemeništu, kao i s planovima i pogledom u budućnost, naglašavajući radosnu činjenicu porasta broja sjemeništaraca zadnjih godina. Osvrnuo se na raznolikost postojećih programa i ostvarenja. Raspravljene su nove okolnosti sjemenišnoga ozračja, sa svom osjetljivošću prema povezanosti kršćanskih vrjednota i odgojnih izazova, kao i s poteškoćama na koje nailazi brižnost za pastoral duhovnih zvanja.

Duboko svjesni vrijednosti i obveze čuvanja spomena na stradanja i druge događaje iz vremena obrane hrvatske domovine u Domovinskome ratu, biskupi su se osvrnuli na potrebu sustavnije pastoralne zauzetosti koja promiče istinu o hrvatskoj žrtvi, polazištu za građenje zajedništva, osjetljivosti, mira i pravednijega ozračja u hrvatskome društvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.