Kardinal Bozanić i biskup Košić uputili sućuti u povodu smrti mitropolita Pavlovića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas brzojav sućuti srpskom patrijarhu Irineju povodom smrti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Jovana Pavlovića, u kojem kardinal  ističe kako njegova smrt rađa u njemu sjećanja na brojne osobne susrete i razgovore s pokojnim mitropolitom posebno u teškim i složenim vremenima u kojima se tražila kršćanska vjerodostojnost, promicanje ljudskog dostojanstva i nastojanje da se očuva mir među građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S tugom sam primio vijest o smrti Njegovog Visokopreosvećenstva, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodine Jovana Pavlovića. Iskrenu kršćansku sućut izražavam Vašoj Svetosti, preosvećenim episkopima, svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima, kao i cijeloj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a posebno svećenstvu, monaštvu i vjernicima eparhije Zagrebačko-ljubljanske te molim Gospodina da u radost nebeskoga kraljevstva primi svoga službenika koji je na zemlji vršio pastirsku službu.

U dužnostima koje mu je Crkva povjeravala mitropolit Jovan je u smirenoj jednostavnosti nastupao kao čovjek vjere i nade. Vođen kršćanskim duhom dijaloga bio je otvoren zajedničkim nastojanjima, potičući na strpljivost, ljubav i opraštanje. Neka mu Gospodin bude nagrada za dobra djela učinjena na zemlji”, ističe u sućuti kardinal Bozanić.

U povodu smrti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, sisački biskup Vlado Košić uputio je danas sućut svećenicima, monasima, monahinjama i vjernicima Zagrebačko-ljubljanske eparhije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ime svoje i u ime Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog Hrvatske biskupske konferencije svjedočim o njegovoj otvorenosti dijalogu i želji da se zacijele rane, osobito one koje su nastale u teškim stradanjima našega naroda u nedavnom Domovinskom ratu“, ističe u sućuti biskup Košić.

“Molimo se iskreno Gospodinu da ga primi u svoj mir i dade mu nagradu koju je obećao svojim učenicima koji su bili ‘dobri i vjerni sluge’, te ga uvede u svoje nebesko Kraljevstvo. Poznavao sam pokojnog episkopa i zahvalan sam Bogu za susrete u kojima sam otkrio njegovo iskreno Bogotraženje i Bogonalaženje”, navodi se u sućuti biskupa Vlade Košića.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić uputio je sućut u povodu smrti mitropolita zagrebačko-ljubljanskkog Jovana Pavlovića svećenstvu, monaštvu i svim vjernicima Eparhije zagrebačko-ljubljanske izrazi kršćanskog suosjećanja i solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jučer je blago usnuo u Gospodinu i ostavio vidljive tragove svog pastirskog zauzimanja za Božje kraljevstvo. Uz brigu za pravoslavne vjernike u Hrvatskoj on je bio aktivan i otvoren sugovornik o važnim pitanjima pravoslavno-katoličkog suživota s naglašenom potrebom međusobnog poštovanja i nastojanja da se snagom evanđeoske ljubavi i praštanja gradi zajednička sadašnjost i budućnost. Svojom riječju i ponašanjem dao je važan doprinos kulturi dijaloga na ovim našim prostorima pa će ostati u uspomeni svima koji su prepoznali njegov evanđeoski pristup ljudima i događajima.
U molitvenom sam zajedništvu sa svima koji su pogođeni njegovom smrću, kako u zagrebačko-ljubljanskoj eparhiji kojom je upravljao preko trideset godina, tako i Manastiru Krki (nedaleko od Zadra) gdje je predavao i drugim mjestima gdje je službovao. Svi koji su ga poznavali pamtit će ga najviše po njegovoj dubokoj vjeri u otajstvo Krista Uskrsnuloga u kojeg je vjerovao i o njemu govorio. I, evo, u neposrednoj pripravi za ovogodišnje uskrsne blagdane usnuo u Gospodinu.
Njegovu dušu preporučujem Božjem milosrđu”, stoji u sućuti predsjednika HBK Želimira Puljića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.