Katolici, evo kako započeti Korizmu i radosno dočekati Uskrs

Foto: Thinkstock

Korizma ili četrdesetnica (lat. quadragesima) dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrs. Pokora traje 40 dana, a započinje na Čistu srijedu ili Pepelnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Čistu srijedu misni obred sastoji se od takozvanog “pepelenja” po čelu ili tjemenu posvećenim pepelom. To simbolički označava pokornički duh vjernika i želju da se kroz Korizmu približi Bogu. Pepeljenje se obavlja uz riječi Svetog Pisma: “Obratite se i vjerujte evanđelju!“, a vjernik kaže:“Amen“ što znači „Tako je“.

Kroz Korizmu vjernik čini posebne duhovne i tjelesne napore za obraćenjem, kako bi ponovno pronašao utjehu u Bogu i okrenuo se od zla.

Možemo reći da je prvi od tjelesnih napora koji vjernik čini- uzdržavanje od jela i mesa, takozvani “post i nemrs”. U Korizmi se “post i nemrs” prakticira na Pepelnicu i Veliki petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Post je kada vjernik jede samo jedan obrok u danu, a nemrs kada ne jede meso taj dan. Dok se na Veliki petak, koji je spomendan Kristove muke i smrti na križu, prakticira i post i nemrs, ostale petke prakticira se samo nemrs, redoviti obroci, ali bez mesa.

> Korizma: Znate li razliku između posta i nemrsa i kome se što preporuča?

Kako bi što radosnije dočekali blagdan Uskrsa, kršćani vjernici pristupaju sakramentu ispovijedi, odriču se loših navika, usredotočuju se na jaču molitvu, čitaju Sveto pismo, razmatraju Križni put i Isusovu muku, te ispunjavaju određena djela milosrđa, kao što je primjerice pomaganje svojim bližnjima i onima u potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno preminuli msgr. Tomislav Ivančić o Korizmi je rekao da “ona donosi nove šanse, nadu da čovjek postane drugačiji, da u svome životu ispravi ono što ga je do sada mučilo, da postane zdrav, plemenit i dobar. To su trenuci kad on može čitavo svoje biće očistiti, skinuti teret sa savjesti, ali i sa tijela, kao i teret krivih emocija i maštanja, te teških misli i briga.”

> Blagoslovljeno vrijeme crkvene godine – Mali korizmeni rječnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.