Kako je katolički biskup pregovarao sa srpskim generalima? Predstavljanje knjige Katolička Crkva i Domovinski rat

Predstavljanje knjige o djelovanju i stradanju Katoličke Crkve u Domovinskom ratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je katolički biskup pregovarao sa srpskim generalima?

Kako su zvučali pozivi vodećih ljudi Katoličke Crkve na suzdržavanje od svakog čina mržnje i osvete te kakvo su stajalište hrvatski biskupi imali o vojno-redarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja« – otkriva nova knjiga koja će biti predstavljena u utorak 5. lipnja u 11 sati u dvorani Tribine Grada Zagreba, a o kojoj će govoriti mons. Ivan Miklenić, dr. Ante Nazor, dr. Miroslav Akmadža i dr. Julija Barunčić Pletikosić.

Voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić u novoj knjizi analizira stajališta, djelovanje i stradanja Katoličke Crkve u vrijeme Domovinskoga rata između 1991. i 1995. godine kroz brojne javne istupe crkvenih velikodostojnika u kojima se poziva na zaustavljanje sukoba na ratom zahvaćenim područjima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga u suizdanju Glasa Koncila i Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata donosi i informacije iz do sada neobjavljenih izvora iz Hrvatskoga državnoga arhiva, a autorica dr. Barunčić Pletikosić iznos i brojku o uništavanju i oštećivanju 644 crkvenih objekata u Hrvatskoj te više od 130 svećenika koji su bili primorani zajedno s vjernicima napustiti svoje župe na okupiranim područjima

Poznata glasovita i snažna poruka kardinala Franje Kuharića iz Petrinje: »Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je« nije jedini apel upućen u sklopu mirotvornih napora Katoličke Crkve, a ističe se i doprinos šibenskoga biskupa Srećka Badurine koji je čak i pregovarao sa srpskim generalima, čovjeka koji je bio apostol mira te je njegovo djelovanje ostavilo prekrasan trag za budućnost Crkve i ekumensku suradnju te bolje razumijevanju između Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve.

Knjiga »Katolička Crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.: stavovi, djelovanje, stradanja« također prikazuje kakva je u prijelomnim političkim i ratnim zbivanjima bila uloga Katoličke Crkve u hrvatskim te međunarodnim okvirima, njezin utjecaj na domaće i svjetske političke i vojne dužnosnike, međunarodne institucije, domaću i svjetsku javnost te od kakvog je značaja bilo njezino pastoralno i karitativno djelovanje i moralni utjecaj na hrvatski narod u ratnim zbivanjima koja su obilježila hrvatsku povijest u prvoj polovici 1990-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.