Klesarska škola iz Pučišća na Braču nudi pomoć u obnovi Notre-Dame

Foto: facebook

Klesarska škola Pučišća, koja je poznata kao čuvar europske graditeljske baštine, ponudila je pomoć francuskoj mreži strukovnih škola “Les Compagnons du Devoir” u obnovi požarom oštećene katedrale Notre-Dame.

U ime desetogodišnje suradnje s tom udrugom u četvrtak smo im ponudili pomoć u obnovi Notre-Dame, rekla je Hini ravnateljica škole Tamara Plastić.

Pučiška Klesarska škola, koja 110 godina obrazuje nove naraštaje i jedno je od rijetkih mjesta u Europi gdje se može steći kvalifikacija za ručnu obradu kamena, surađuje s brojnim europskim udruženjima, uključujući i mrežu obrtničkih škola koja brine o francuskoj graditeljskoj baštini.

Njihovi klesari dolaze svake godine u našu radionicu na praktičnu obradu kamena ručnim alatima, a ove godine posjetit će nas i kako bi naučili tradicionalnu tehniku gradnje suhozida, rekla je Plastić.

Pučiški majstori pretpostavljaju da će Francuzima u obnovi najviše trebati klesari, a to im oni mogu ponuditi. Klesari koji su pohađali Klesarsku školu već su se dokazali na obnovi brojnih objekata, uključujući i crkve koje su oštećene tijekom Domovinskog rata.

Pučiški klesari u ponovnoj izradi nagorjelih elemenata

Iako je urušeni toranj vjerojatno narušio statiku katedrale i njezinih temelja, u Pučišćima se ipak nadaju da će obnova objekta biti moguća. “Zahvaljujući tehnologiji danas je konstrukcijski sve moguće, samo je pitanje cijene, a čini se da to neće biti problem”.

Djelu nagorjelih kamenih elemenata, poput rozeta, bifora i lukova vjerojatno će se čišćenjem vratiti prvotni sjaj, ali će većinu elemenata trebati raditi iznova, u čemu pučiški majstori imaju veliko iskustvo.

Obnova katedrale Notre-Dame vjerojatno će se nametnuti kao tema simpozija kamenara na kojem će se od 16. do 18. svibnja u Pučišćima okupiti brojni stručnjaci i tvrtke s područja vađenja, obrade, ugradnje i restauracije kamena.

Klesarska škola zadnjih godina sve više prima upite za školovanje iz stranih zemalja, što privlači i pozornost svjetskih medija.

Unikatnost škole prepoznali su brojni svjetski mediji, poput japanskih, američkih, njemačkih i francuskih. Primjerice, Philippe Cousteau, unuk istraživača života u oceanima Jacquesa Cousteaua, snimao je ondje 2014. epizodu serije “Xploration Awesome Planet”.

Škola se u povodu obilježavanja 110. godišnjice osnutka nedavno našla na naslovnoj poziciji online časopisa “Stone ideas”, koji se bavi arhitekturom i dizajnom vezanima uz prirodni kamen.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina