Koje grančice se koriste umjesto palminih na Cvjetnicu?

Foto: EPA

U Jeruzalemu su Krista dočekali palminim grančicama, no mnogi vjernici kroz stoljeća su na Cvjetnicu koristili druge biljke tamo gdje palme ne rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se koriste biljke koje rastu na tome području poput maslinovih grančica, grančice javora, smreke i slično. U Bavarskoj u Njemačkoj tradicionalno su se na Cvjetnicu koristile vrbine grane koje su bile ukrašene cvijećem i vrpcama. Diljem svijeta su palmine grane također osušene i isprepletene na razne načine, piše Aleteia, a prenosi hkm.hr.

Cvjetnica je dobila ime po početnom slavlju, po cvijeću. To je naziv za Nedjelju Muke Gospodnje. Na dan Cvjetnice, masa malih oduševljenih ljudi u Izraelu išla je za Isusom i pratila ga na njegovom putu iz Betanije u Jeruzalem. Nosili su maslinove grančice i klicali su mu: “Hosana Sinu Davidovu”. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.

Grančice na Cvjetnicu su simbolična gesta koja predstavlja potrebu naših srca da ih dovedemo pred Isusa. Stoga, čak i ako nemate grančice pri ruci, svejedno možete sudjelovati u pravo značenje Cvjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.