Komunistička strahovlada na Kubi: Policija pretukla katoličkog svećenika jer je podupro mirni prosvjed za demokraciju

Foto: javno vlasništvo, snimka zaslona

Katolički svećenik na Kubi ostaje u policijskom pritvoru od ponedjeljka, nakon što ga je policija pretukla, ogolila i vukla po ulici u njegovom rodnom gradu Camagüeyu, gdje je podupirao mirni prosvjed građana, prenosi Breitbart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski savez slobode (GLA) na društvenim je mrežama citirao izvor iz Katoličke Crkve na Kubi koji je potvrdio da vlč. Castor José Álvarez Devesa u nedjelju još nije bio pronađen. Dan poslije GLA je izvijestila da je ovog svećenika “nezakonito pritvorila tajna policija, nakon brutalnog premlaćivanja”. “Drže ga u policijskoj postaji Monte Carlos u Camagüeyu”, izvijestili su.

Među 57 imena za koje je disidentska kubanska organizacija Cuba Decide potvrdila da su nestali ili pritvoreni bez pravnog postupka, nalazi se i ono vlč. Álvareza. Mnogi od osoba na tom popisu ugledni su članovi protukominstičke zajednice na otoku. Ne postoje dokazi da je itko od njih vršio ikakve protuzakonite radnje u vremenu uhićenja.
Katolici i drugi kršćani na Kubi pretrpjeli su više od pola stoljeća teškog progona pod Castrovim režimom. Bili su na listama za odstrel, zatvarani u radne logore, uhićivani iz političkih razloga te nisu smjeli javno pokazivati svoju vjersku pripadnost.

“Komunistička partija Kube izričito je ateistička organizacija koja zabranjuje svaki vjerski izričaj. U isto vrijeme naglašava povezanost diktatora Fidela Castra s nominalno katoličkim, ali u stvari marksističkim teolozima oslobođenja”, rekao je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Castor Álvarez je 2018., zajedno s kolegama svećenicima Joséom Conradom Rodríguezom i Melvisom Roqueom uputio pismo diktatoru Raúlu Castru, zahtijevajući slobodne izbore na Kubi. “Otkako je Komunistička partija institucionalizirana kao jedina dopuštena politička stranka, našem je narodu onemogućeno podići i drugačiji glas – štoviše, svaki glas različit od partijinog brzo je bio ušutkan”, stajalo je u pismu ovih svećenika.

Tisuće Kubanaca u nedjelju je izišlo na ulice na 20 lokacija diljem zemlje kako bi mirno prosvjedovali, zahtijevajući kraj komunističkom režimu koji u toj zemlji već 62 godine vrši tiraniju. U mnogim slučajevima prosvjednici su ušutkani ekstremnom opresijom od strane policije.

Snimke diljem Kube prikazuju policajce u odori i u civilu kako napadaju mirne prosvjednike. U Havani prolaznici su zabilježili tešku paljbu i prizore javnog mlaćenja prosvjednika. Nominalni kubanski predsjednik Miguel Díaz-Canel – kojeg je Raúl Castro postavio kao lice Komunističke partije Kube – u svom je govoru u nedjelju pozvao na borbu protiv svakoga tko zaziva kraj komunističkog režima u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.