“Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća” u varaždinskom muzeju

“Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća” naziv je izložbe koja je kao nova muzeološka cjelina od večeras dio stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o postavu koji obuhvaća oko 150 predmeta iz muzejskog fundusa, od odjeće, obuće, nakita, modnog pribora, minijatura, slika i fotografija koje su uobličene u stilsko-ambijentalne cjeline ilustrirajući pojedina razdoblja baroka, rokokoa, empirea, historicizma, secesiju kao i razdoblje između dva rata.

Govoreći o novoj cjelini stalnog postava autorica stručne koncepcije muzejska savjetnica Ljerka Šimunić istaknula je da večeras otvorena izložba ilustrira kako su se Varaždinke i Varaždinci odijevali u prošlosti, kakav si nakit i modne dodatke nosili, kakve su se tkanine koristile, koje su frizure bile u modi i koju su centri kulture i mode utjecali na njihov izbor.

Neki od izložbenih predmeta, posebice odjevnih, stigli su iz različitih krajeve Europe, a dok je jedna haljina iz 19. stoljeća nastala u jednom od njujorških krojačkih salona, naglašava Šimunić. Kako je rekla, prilikom postavljanja nove cjeline postava Muzeja vodila se već postojećem koncepcijom Kulturnopovijesnog odjela koje prati razdoblja od renesanse do secesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja naglasio je da je večeras otvoren dio Stalnog postava jedan od najvažnijih projekata Muzeja u prošlih nekoliko, pa čak i više desetaka godina. Dio izloženih predmeta iz fundusa je obnovljen i restauriran, dok je dio po prvi puta predstavljen javnosti. Dio izložbenih predmeta restaurirao se u radionicama varaždinskog muzeja te u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i Restauratorskom centru u Ludbregu.

U realizaciji projekta izložbe „Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća“ financijski je sudjelovao grad Varaždin, dok je dio projekta financirao i Muzej iz vlastitih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.