Le Figaro: Zašto je feminizam proizveo ‘krizu muževnosti’ i kako muškarci ‘nestaju’ u egalitarnom društvu?

Foto: fah

Fenomen koji se tek počinje proučavati je da su muškarci na Zapadu sve lošiji u školi, kulturno i seksualno nezreliji, što je posljedica ekstremnog prevladavajućeg feminizma i pojave egalitarnog društva u kojem se kao nusprodukt pojavila takozvana “kriza muževnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema francuskom listu, muškarci u zapadnim društvima su velikom iskušenju i u sve egalitarnijem društvu pokušavaju shvatiti gdje im je mjesto. Potreba za muškarcem je naprosto nestala, i sada se sustavno preispituje, piše Le Figaro, a prenosi logicno.com.

“Zapad je izgubio vjeru u muževnost”,  naziv je javnog predavanja kanadskog akademika Jordana Petersona, koji je kako navodi The New York Times, “postao jedan od najcjenjenijih intelektualaca na internetu”.

U određenom smislu to znači da njegova tumačenja nisu “politički korektna” i nemaju mjesta u javno prostoru i mainstream medijima, ali zato njegov You Tube kanal ima preko 1,2 milijuna pratitelja, dok objave prate milijuni ljudi. Tema je svakako interesantna, bez obzira kakav je naš osobni stav o ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što bi trebalo naglasiti da je jedna stvar ravnopravnost žena i muškaraca, na primjer, kada je u pitanju pravo glasa, ista plaća za isti obavljeni rad i ostala povijesna dostignuća zapadnih društava.

Međutim, Jordan Peterson ne govori o tome i on je postao planetarno popularan jer svjedoči o fenomenu koji je gurnut u drugi plan od strane raznih feminističkih pokreta u svijetu. Ovaj fenomen se očituje u “rastućoj zabrinutosti u vlastitu muževnost kod zapadnih muškaraca”.

“Iza vala gnjeva protiv muške dominacije se skriva još jedna istina – sveopća zaostalost i nesigurnost muškog spola”, piše Le Figaro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je tema postala osobito popularna u Americi.  Godine 2006. je američki profesor i filozof Harvey Mansfield objavio esej “Muževnost”. U tom je radu pokušao definirati konture “muževnosti” u sve neutralnijem zapadnom društvu. Godine 2008. je  stvorio internetsku stranicu “Umjetnost muževnosti”, koja ima milijune posjetitelja i daje teorijske i praktične savjeta “kako biti muškarac”.

“Postoji opći osjećaj o rastućim teškoćama, poteškoćama zbog kojih iskusni zapadni muškarci pokušavaju naći svoje mjesto u sve egalitarnijem društvu”, piše francuski list.

Te poteškoće uzrokuju mnogo kontroverzi, kako u Sjedinjenim Državama tako i u Francuskoj. Na primjer, 21. svibnja je novinarka Natacha Polony u pariškom Teatru de l’Oeuvre organizirala okrugli stol pod nazivom “Muškarac – ugrožena vrsta“, na kojem su bili filozof Olivia Gazalé, novinarka Peggy Sastre i psihijatar Jean-François Bezot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne možemo biti ravnodušni prema antropološkim promjenama koje se odvijaju pred našim očima, u svijetu gdje je potreba za razdvajanjem na dva spola prestala biti očita. Ljudi su počeli zauzimati nova ‘mjesta’”, kaže povjesničar  Marcel Gauchet.

“Pozornost javnosti je često usmjerena na jačanje utjecaja žena na svim razinama ili na stalnu nejednakost koja tu potrebu uzrokuje. Ali kako ova “ženska revolucija” ne može utjecati na drugi spol? U tom smislu promjene nikako nisu neupadljive. Potreba za muževnošću je prestala biti očita i sada se sustavno preispituje”, dodaje Gauchet.

Muškarci su zapravo izgubili kontrolu nad produljenjem vrste, u obitelji, nemaju uspjeha u školi, a fizička snaga, koja im je nekoć bila jedina imovina, društvu više ne koristi”, kaže Le Figaro.

Strah da muškarci sa Zapada ubrzano postaju neplodni nije novost. Naime, u novijim istraživanjima, provedenim u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i Novom Zelandu, problem pada broja spermatozoida utvrđen je vrlo pouzdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj dječaci od 15 godina uče prosječno tri četvrtine školske godine. Ovaj jaz u školi se nastavlja u radnoj aktivnosti. Žene su imale koristi od deindustrijalizacije i pojave “gospodarstva znanja”.

U Francuskoj se stopa zaposlenosti muškaraca između 1997. i 2016. godine smanjila s 82,3% na 76,3%, dok je u žena povećana sa 66,6% na 69,2%. Ako gledamo stopu visokog obrazovanja, onda su ovdje žene pretekle muškarce s omjerom 49% nasuprot 39% muškaraca.

Ne želimo osuđivati feminizam u cjelini jer je pokret iznjedrio monge pozitivne stvari za žene i njihova prava i slobode. Ali tzv. treći val feminizma  je postao histerična, iracionalna i isprazna ideologija koja ne donosi ništa dobro ženama, ali i ženama i društvu općenito donosi puno štete jer stvara sukobe i podjele koji realno i u stvarnosti ne postoje.

Jedna od feministica koja je stala protiv takvog tipa toksičnog feminizma je Christina Hoff Sommers koja aktivno pokušava vratiti feminizam na put istinske borbe za prava žena i čovjeka uopće, te često raskrinkava laži trećeg vala feminizma. Ona tvrdi da je moderni feminizam postao pokret mržnje prema ženama jer njemu nije cilj osloboditi žene kao neovisna i slobodna bića, nego ih pokušavati pretvoriti u muškarce, što je samo po sebi negiranje ženstvenosti i posebnosti ženskog spola koji ne samo da obogaćuje, nego i omogućuje svijet oko sebe.

Zapravo cilj je : napraviti egalitarno društvo “bez spola”, bez muškarca i bez žene u svojoj biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.