Lepoglavski festival posvećen nakitu od čipke

Foto: Fah

Međunarodni festival čipke, koji će se održati od 18. do 21. rujna u Lepoglavi, ove je godine posvećen čipki kao nakitu, a obuhvatit će i izložbu nakita iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija se otvara u četvrtak, 18. rujna, a do kraja festivala moći će se razgledati izložba čipke s Hvara, Raba, Splita, Čakovca, Sikirevaca i Križevaca, ali i čipke iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Poljske, istaknuto je danas na konferenciji za novinare održanoj u Varaždinu.

Izložba iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom “Nakićeno, nenakićeno – čipka na ženskom modnom priboru od 1800.-1900.” bit će postavljena u lepoglavskom Domu kulture, a na istoj će se lokaciji bit postavljena i izložba pod nazivom “Budi svoj u Europi”, izložba nakita i modnih dodataka od čipke te drugih tehnika izrade ručnih radova iz Slovenije, Španjolske, Malte, Hrvatske, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Švedske.

Na ovogodišnjem Festivalu, osim čipki iz Hrvatske, predstavit će se i čipke iz još 12 zemalja, a kao i prošlih godina izložit će se šator od čipke japanske autorice Akiko Sato. U Pavlinskom samostanu moći će se pogledati izložba nakita “Lace 4 fashion” autora iz Francuske, Njemačke, Estonije, Češke i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbama “Rasplitanje, keranje, necanje” te “Eho prošlosti, glasovi budućnosti” koja sadrži replike nakita, ukrasnih predmete i novaca iz sarajevskog Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, predstavit će se čipkarstvo te zemlje koja je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala.

U sklopu festivala, u petak, 19. rujna, u Crkvi Blažene Djevice Marije u Lepoglavi bit će održan koncert Sandre Bagarić, ambasadorice Festivala koja je na konferenciji za novinare istaknula da je lepoglavski festival uistinu nešto posebno te da joj je drago što će i ona sudjelovati u toj manifestaciji.

Osim brojnih radionica i predavanja, u subotu će se održati i okrugli stol na temu “Zakonska regulativa i mogućnost djelovanja pojedinca s posebnim vještinama, znanjima i umijećima”. Istoga se dana otvara i 5. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori festivala, Turistička zajednica grada Lepoglave i Udruga Ekomuzej Lepoglava, pripremili su i bogat popratni zabavni program kao i sadržaje za najmlađe.

Zadnjega dana Festivala, u nedjelju, u poslijepodnevnim satima bit će podijeljene diplome 11. generaciji polaznika Škole lepoglavske čipke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.