Ljuština: stigle 4 kandidature za intendanta HNK, jedna nije pravovaljana

Dubravka Vrgoč, Sanja Ivić, Veselko Barišić i Thomas Yaksic kandidati su koji su se javili na natječaj za izbor intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, od kojih jedna kandidatura nije pravovaljana, rekao je za narod. hr predstavnik Grada Zagreba u sadašnjem sastavu Kazališnog vijeća Duško Ljuština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuština je dodao da je Kazališno vijeće na današnjem sastanku otvorilo molbe koje su poslane Ministarstvu kulture i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću: “Jedna kandidatura nije pravovaljana, ali o tome će se očitovati Ministarstvo”.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je da su stigle tri prijave, a imena nije navodila. “Vijeće će najprije razmotriti  zadovoljavaju svi kandidati formalne uvjete i zatim pristupiti valoriziranju projekata i otvorenoj diskusiji oko njih. Znate da po samom Zakonu mišljenje vijeća nije obvezujuće, ali  da članovi vijeća imaju pravo i obvezu raspravljati o tome što koji program nudi kao razvojnu perspektivu HNK u Zagrebu”, rekla je Violić.

Prema izmjeni Zakona o kazalištima u ovoj godini, „intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog Kazališnog vijeća imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača, odnosno sporazumno predstavnička tijela osnivača kada nacionalno kazalište ima više osnivača, a potvrđuje ministar kulture“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedile su različite reakcije o izmjenama navedenog zakona, a zagrebački gradonačelnik javno je izražavao svoje negodovanje oko „jednostranih poteza Ministarstva kulture“. Grad je predlagao da vršiteljica dužnosti intendantice HNK ostane tadašnja intendantica Ana Lederer.

Lederer je razriješena navedene dužnosti istekom mandata 2. rujna 2013. godine, a Sanja Ivić imenovana je za novu vršiteljicu dužnosti intendantice HNK u Zagrebu.

U svakom slučaju, ovaj će put biti izabran intendant. Ne iz razloga što nam to omogućuje Zakon, nego zato što smo u posljednjih šest mjeseci gradonačelnik Bandić i ja održali nekoliko razgovora. Dogovorili smo da u zajedničkim projektima, kao što je HNK jer se financira zajedno i u projektima koji će se kandidirati za Europsku uniju, idemo maksimalno dogovorno i kompromisno jer doista nema vremena da gubimo”, zaključila je Violić i naglasila da je očekivani datum imenovanja, odnosno proglašenja intendanta ili intendatice prvi tjedan u svibnju. Ministrica je navela da je plaća intendanta nešto viša od  11 tisuća kuna i najavila njezino smanjivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.