Macelj: Hercegovački franjevci darovali XI. postaju križnog puta

Jedno od stratišta hercegovačkih franjevaca jest i Macelj, gdje su jugokomunisti pogubili oko 13.000 Hrvata. Tu su svoj životni hod završili hercegovački franjevci fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Jugokomunisti su ih pogubili zajedno s još 21 svećenikom, redovnikom i bogoslovom 4./5. lipnja 1945. Njihovi zemni ostatci pronađeni su, zajedno sa zemnim ostatcima brojnih hrvatskih časnika i dočasnika, u jami IV.D. U 23 jame, dok državna Komisija nije iznenada ujesen 1992. naglo prekinula daljnja iskapanja, pronađeni su zemni ostatci 1.163 žrtve. Kosti žrtava su, iz zasada neobjašnjivih razloga, punih 13 godina ležale na tavanu patologije Medicinskog fakulteta na Šalati dok nisu velikim zalaganjem pokojnog domobranskog časnika Stjepana Brajdića, preživjelog svjedoka s križnih putova, te tadašnjega župnika župe Đurmanec fra Drage Brgleza, bile pokopane u Maclju 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to doba o zemnim ostatcima pogubljenih u Macelju najviše su brinuli spomenuti članovi Udruge Macelj 1945. U Donjem Maclju pobijenima u spomen izgrađena je crkva Muke Isusove, prikladna grobnica i veoma dojmljiv križni put. Njegova XI. postaja sve donedavno je »tražila« svoje darovatelje. Problem je brzo riješen nakon što je skupina hercegovačkih franjevaca u Švicarskoj doznala za tu poteškoću organizacijskog odbora. O njihovoj velikodušnosti svjedoči metalna pločica na postolju XI. postaje s jednostavnim natpisom – Hercegovački franjevci.

U budućnosti će još trebati urediti spomen-obilježje u Lepoj Bukvi. Riječ je o mjestu gdje su u već spomenutoj jami IV.D pronađeni pogubljeni svećenici, redovnici i bogoslovi. Lepa Bukva je jedna od postaja Križnog puta Stopama pobijenih koji se u Hrvatskom zagorju hodnjom od 10-tak kilometara posebno časti u korizmeno vrijeme, dok je sva Maceljska šuma jedna od najtragičnijih postaja križnog puta hrvatskoga naroda 1945.

Ove godine u Maclju se 7. lipnja obilježava 70. obljetnica komunističkih zločina. Župa sv. Jurja u Đurmancu u suradnji s Općinom Đurmanec, Udrugom hrvatskih katoličkih muževa, Gradom Krapinom i Udrugom Macelj 1945. organizira molitveni program za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike. U crkvi Muke Isusove u Maclju u 16.00 započet će pobožnost Križnog puta nakon čega će u 17.00 uslijediti misno slavlje koje će predvoditi mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Udruga Macelj 1945. također je u prigodi 70. obljetnice komunističkih zločina izdala monografiju o povijesnom zločinu prikrivenom od javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.