Marijini obroci Hrvatska nastavljaju hraniti preko 60.000 djece u 21 školskoj kuhinji, u 5 zemalja

obroci
Foto: Marijini obroci

Marijini obroci, globalna dobrotvorna organizacija za školsku prehranu, započela je novi program u Jemenu. Time je ukupan broj zemalja u kojima dobrotvorna organizacija djeluje porastao na 20. Organizacija trenutno hrani više od dva milijuna djece svakog školskog dana u nekim od najsiromašnijih zajednica na svijetu. Djeci daje priliku za obrazovanje i nadu u svjetliju budućnost.

“Marijini obroci – globalna dobrotvorna organizacija za školsku prehranu započela je novi program u Jemenu, čime je ukupan broj zemalja u kojima dobrotvorna organizacija djeluje porastao na 20. Organizacija trenutno hrani više od dva milijuna djece svakog školskog dana u nekim od najsiromašnijih zajednica na svijetu, nudeći djeci ne samo prehranu hranjivim obrokom već i priliku za obrazovanje i nadu u svjetliju budućnost.”, ističu.

Osigurani obroci za više od 4000 djece

Radeći u partnerstvu s uspostavljenom međunarodnom nevladinom organizacijom Yemen Aid, Marijini obroci će sada u četiri škole u četvrti Al Mansoora u Adenu osigurati obroke za više od 4000 djece. Ovaj okrug je posebno ranjiv. Dom je velikog broja interno raseljenih osoba (IDP) i drugih marginaliziranih skupina koje doživljavaju visoku razinu gladi.”

Nadovezujući se na postojeće odnose Yemen Aid-a s tim zajednicama, Marijini obroci su uspješno implementirali dnevni obrok sendviča s pitta kruhom punjenim voćem i/ili povrćem za svako upisano dijete. U Jemenu siromaštvo i sukobi često sprječavaju djecu da se školuju. Prisila na dječji rad može postati stvarna prijetnja. Posluživanje hranjivog ručka potiče djecu da se vrate u sigurnost učionice.

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i izvršni direktor Marijinih obroka, kaže: „Marijini obroci uvijek imaju želju podržati one kojima je najveća potreba. Jemen se može opisati kao najveća humanitarna kriza na svijetu, toliko djece pati. Oduševljeni smo što tamo počinjemo služiti naše svakodnevne školske obroke – zadovoljavajući trenutne potrebe gladnog djeteta. Ključno je da, u isto vrijeme, omogućujemo njihovo obrazovanje. Zahvaljujemo svima koji podržavaju naš rad na načine koji nam omogućuju da nastavimo ići naprijed prema sljedećem djetetu koje čeka.”

Marijini obroci u suradnji s Yemen Aidom

Yemen Aid osnovali su 2016. izvršni direktor Summar Nasser i grupa jemenskih Amerikanaca kao odgovor na dugotrajnu humanitarnu krizu u Jemenu. Marijini obroci kontaktirali su Yemen Aid nakon čitanja o njihovom ključnom radu na internetu kako bi vidjeli kako bi program školskog hranjenja mogao koristiti tamošnjoj djeci.

Kathryn Gemmell, partner programa u Marijinim obrocima, kaže: “Yemen Aid već nekoliko godina radi neprocjenjiv posao u zemlji i razvili su snažne veze s lokalnim zajednicama. Zahvalni smo što možemo učiti iz njihovog iskustva i raditi u bliskom partnerstvu s njima kako bismo služili djeci Jemena.”

Summer Nasser, izvršni direktor Yemen Aid-a, kaže: “Dok krećemo u ovaj novi odnos s Marijinim obrocima, nadamo se da ćemo povećati podršku djeci suzbijanjem gladi kroz strateške, održive pristupe u sektoru obrazovanja. Program školske prehrane proširit će horizont za ove učenike koji gube interes za školu i pružiti veću sigurnost roditeljima.”

Trenutno, Yemen Aid osigurava tisuće košara s hranom raseljenim ljudima i zajednicama i podržava tisuće pothranjene djece. Oni također pružaju podršku i savjete o pitanjima higijene, zdravlja i dobrobiti. Osim toga, vode brojne programe za žene – podržavaju farmerice, opskrbljuju resurse ženskim poduzećima. Nude poboljšanje vještina i psihosocijalnu podršku.

“Bez obzira na pandemiju, ukupne donacije naših podupiratelja rastu”

Zrinka Prica, predsjednica Marijinih obroka Hrvatska naglasila je: „Uvijek nas vesele vijesti o širenju projekta, a posebno vijest kao što ova. Marijini obroci otvaraju kuhinje u novoj zemlji u kojoj do sada nisu bili prisutni i da dopiru do djece do koje do sada nisu mogli doprijeti.

Što se Marijinih obroka u Hrvatskoj tiče, sa zahvalnošću i radošću možemo reći da su bez obzira na zadnje dvije pandemijske godine ukupne donacije naših podupiratelja rasle. Pandemija nije usporila rast projekta u Hrvatskoj. Zato Marijini obroci Hrvatska nastavljaju hraniti preko 60.000 djece u 21 školskoj kuhinji, u 5 zemalja.“

“Zahvalni smo svim volonterima i donatorima što neumorno djeluju kako bismo zajedno došli do sljedećeg djeteta koje čeka svoj obrok.” – ističu iz “Marijinih obroka” na kraju.

Humanitarna kriza u Jemenu

Podsjetimo, Unicef navodi Jemen kao najveću humanitarnu krizu na svijetu. Oko 21 milijun ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, uključujući više od 11 milijuna djece. “Eskalacija sukoba i ekonomski pad znače da će gotovo 2,3 milijuna djece mlađe od pet godina ove godine patiti od akutne pothranjenosti.”, navodi se u izvješću četiri UN-ove agencije iz veljače 2021. Očekuje se da će 400.000 ove novonastale djece umrijeti ako ne dobiju hitnu pomoć.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.