MFF: Andrej Zvjagincev ovogodišnji motovunski Maverick

Nagrada “Maverick” koju Motovun Film Festival (MFF) dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja ove će godine pripasti Andreja Zvjagincevu, jednom od najvažnijih suvremenih ruskih redatelja, priopćili su danas iz Motovun film festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On će se time priključiti društvu motovunskih “Mavericka” – Mohsenu Makhmalbafu, Terenceu Daviesu, Ulrichu Seidlu, Terryju Jonesailiju i Kenu Russellu, a nagrada će mu biti uručena u Motovunu kamo dolazi kao gost Festivala.

Andrej Zvjagincev imao je 39 godina kada se 2003. na “Mostri”, kako se navodi u priopćenju, predstavio kao zakašnjeli debitant. “Stigao je s “Povratkom” i preko noći opčinio filmski svijet svojom hladnom čarolijom i naracijom punom duboko skrivenih tajni. ‘Povratak’ je osvojio Zlatnog lava te desetak prestižnih svjetskih nagrada, postao suvremeni klasik, a redatelja, bez formalnog filmskog obrazovanja, kritika je spremno proglasila nasljednikom Tarkovskog”, ističe se u priopćenju.

Venecijanski trijumf, prvi za ruski debitantski film otkako je Tarkovski 1962. osvojio Zlatnog lava, donio mu je slavu i u Rusiji, gdje je također bio autsajder. Četiri godine nakon toga u Cannesu je predstavio film “Izgnanstvo” koji, kao i njegov prvijenac, govori o obiteljskom putovanju u divljinu s time što ovaj put četveročlana obitelj putuje u ladanjsku kuću. “Elenu” snima 2011. godine i s tim filmom, od art redatelja punog metafizičkih i mitskih referenca, Zvjagincev postupno postaje politički osviješten i socijalni filmaš. “Levijatan”, film koji je ove godine prikazan u Cannesu i osvojio Nagradu za najbolji scenarij, sadrži i jedno i drugo. “Levijatan” je osuvremenjena verzija biblijske priče o Jobu, ali i politički protest protiv stanja u Putinovoj Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu 17. Motovun Film Festivala, koji će se održati od 26. do 30. srpnja, bit će prikazana tri Zvjagincevljeva filma – “Povratak”, “Izgnanstvo” i “Elena”, a festivalska publika moći će i sudjelovati i u programu sa samim autorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.