Milanović u Mostaru odlikovao HVO pa zapjevao Thompsonovu ‘Lijepa li si’

milanović
Foto: Snimka zaslona

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti 30. obljetnice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane odlikovao je četiri zborna područja HVO-a: Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje. Tim povodom predsjednik RH posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost u ratu generala Ivu Lozančića, zapovjednika 111. XP brigade iz Žepča, a odličje je preuzela njegova kći Ivana Kaselj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ministar Medved na obilježavanju 30. obljetnice HVO-a: Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo bez HVO-a

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju odlikovana su Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje, a odličja su primili zapovjednici zbornih područja – ZP Mostar Petar Zelenika, ZP Tomislavgrad brigadir Ivan Tanjić, ZP Vitez general Filip Filipović i ZP Orašje general Đuro Matuzović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni Thompsonov hit ‘Lijepa li si’

Nakon svečanosti klapa klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice zapjevala je legendarni Thompsonov hit ‘Lijepa li si’, a zajedno s njima i uzvanici prepunog Hrvatskog Doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru među kojima se u publici našao i hrvatski predsjednik Milanović koji je pjevao Thompsonove stihove te na kraju izvedbe i aplaudirao.

Milanović je u najavi posjeta Mostaru rekao da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom oslobađao BiH i omogućio joj da bude slobodna zemlja u kojoj je prestao rat.

“E to se danas ne samo zaboravlja nego i vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj se, kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti, umjesto da se kaže ‘hvala i ne ponovilo se’”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Milanovića “Lijepa li si” dok je bio na čelu SDP-a vrijeđala?

Prisjetimo se navodne izjave nekadašnjeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića iz 2016. godine da „ne vidi čemu hajka na osobu koja je zatražila zabranu pjesme Lijepa li si jer je njegovo legitimno pravo zatražiti zabranu nečega što nas sve vrijeđa“.

Tada je Narod.hr zatražio od SDP-a odgovore na pitanja:

1. Je li gospodin Mario Mažić član SDP-a i ako jest, od kada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Je li stav gospodina Milanovića kako pjesma “Lijepa li si” …”sve nas vrijeđa” i službeni stav SDP-a?

(“Ne vidim čemu hajka na Marija Mažića, njegovo je legitimno pravo tražiti zabranu nečega što nas sviju vrijeđa”, zaključio je Milanović za RTL televiziju.)

3. Hoće li SDP tražiti zabranu izvođenja pjesme “Lijepa li si”? Ako hoće – kada?

Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez zaprimio je Apel Inicijative mladih za ljudska prava, SOS Racisme i Europskog antirasističkog pokreta za povlačenje pjesme ‘Lijepa li si’ kao pjesme hrvatske reprezentacije na EURU 2016. Jedan od potpisnika, u ime Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska bio je njihov tadašnji programski direktor Mario Mažić, o kojem smo više pisali OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Mažića, koji je osnovao YIHR u Hrvatskoj 2008. godine u koordinaciji s regionalnom mrežom YIHR, spominjalo se da je član SDP-ove mladeži, a što je YIHR demantirao u Otvorenom pismu Hrvatskom časničkom zboru Grada Splita.

“Inicijativa niti njezini članovi nisu vezani uz političke stranke niti su njihovi članovi”, napisali su.

Bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović navodno je stao u obranu Marija Mažića i za RTL televiziju prema pisanju više portala te ukratko izjavio “Ne vidim čemu hajka na Marija Mažića, njegovo je legitimno pravo tražiti zabranu nečega što nas sviju vrijeđa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.