Mile Kekin: ‘Svaki dan se grizem što nisam napravio neke domoljubnije pjesme ali domoljublje je u privatnom vlasništvu profitera’

Foto: Fah

Mile Kekin, protivnik referenduma o braku i čiji je sastav sudjelovao u SDP-ovim kampanjama, svojedobno je izjavio da bi se, da je htio luksuz, učlanio u HDZ, a ne osnovao bend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Evo, premijer Andrej Plenković najavio je povećati plaće za šest posto svim državnim službenicima, je li vam sad još više žao što se niste učlanili?”, pitali su iz Slobodne Dalmacije.

“Naravno da mi je žao. Svaki dan se grizem što nisam napravio neke domoljubnije pjesme, ali što mogu kad je domoljublje u privatnom vlasništvu profitera” tvrdi Kekin, dodajući da nastoji, koliko je moguće, sagledati situaciju hladno i pragmatično.

“Onaj tko je zadovoljan kao naš premijer, tko vidi naprednu demokratsku prosperitetnu zemlju sretnih građana, neka i dalje glasa za HDZ. Onaj tko vidi ljude koji kopaju po smeću, tko vidi prelijepu, ali po svim podacima najkorumpiraniju državu Europe iz koje se bježi glavom bez obzira, ako nije klijent vlasti, neka na sljedećim izborima bude kreativan i zaokruži nešto novo”, zaključuje Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Mile Kekin u SDP-ovoj kampanji rušenja nove vlade

> Mile Kekin iz Srbije vrijeđa Hrvate, želi se vratiti u vrijeme Bate Živojinovića

> Predsjednik splitskog SDP-a čestita Kekinu i Hladnom pivu 30. rođendan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Splitski roker odgovorio Kekinu: ‘Ti nisi naš, nisi naš od glave do pete, tvoji su izgubili 95.’

Haranga na ministra Zlatka Hasanbegovića

Podsjetimo da je Hladno pivo nastupalo primjerice na prosvjedu podrške “Cjelovitoj kurikularnoj reformi” na Trgu bana Jelačića 2016. u organizaciji SDP-ove inicijative “Hrvatska može bolje”. Pridružujući se javnoj haranzi „Kulturnjaka 2016“, u organizaciji više-manje parapolitičkih udruga bliskih SDP-u, Mile Kekin, frontmen Hladnog piva, uključio se u napade na tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimio je kratku pjesmu riječima – objašnjavajući da su „njegovi dobili 45.“.

Haranga na ministra Zlatka Hasanbegovića pokrenuta je kad je nakon imenovanja raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije koje je kroz tri godine 88 % financijskih sredstva Ministarstva kutlure – oko 1,3 milijuna eura – iz godine u godinu dodjeljivalo istim udrugama i portalima (12 % onih koji su se svake godine prijavljivali), nakon čega su uslijedili brojni napadi upravo onih koji su zadnjih godina na taj način dobivali financijska sredstva.

Pojašnjavajući neke svoje izjave – ministar Hasanbegović izjavio je kako hrvatski narod 1945. godine nije doživio slobodu, već je baš kao i Poljska, Češka, Mađarska… jedan totalitarizam zamijenio drugim.

Vlasnik stana u Ilici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda se Kekinu život u Hrvatskoj, sudeći prema njegovim izjavama, ne dopada previše, povlastice ipak ne odbija.

Mile Kekin rođen je 1971. u Njemačkoj, odakle se preselio u Tuzlu, gdje je završio sedmi i osmi razred osnovne škole. Nakon očeve smrti s obitelji se seli u Zagreb gdje je oformio Hladno pivo zajedno s ostalim članovima koji su, kao i Kekin nekad, svi iz predgrađa Gajnica.

Nakon života u roditeljskoj kući u Gajnicama, zamijenio je podstanarstvom na Tuškancu, 2012. postaje vlasnik stana u Ilici, u blizini Akademije likovnih umjetnosti, kojeg je prema navodima Večernjeg lista platio 140 tisuća eura. Uložio je i u renoviranje stana jer je riječ o staroj zgadi. Nešto ranije našao se u aferi s parkingom. Godišnja parkirna karta u garaži Tuškanac stoji inače 16.500 kuna, ali frontmen Hladnog piva plaćao je 1300 kuna. Ustupak za Kekina napravio je direktor Zagrebparkinga, piše Jutarnji list.

Za Večernji list govori 2014. o razmišljanju odlaska iz Lijepe naše jer se u “Hrvatskoj situacija od kraja rata nije promijenila pa zbog djece ponekad razmišljam i o odlasku”, dodajući “Vrijeme kao da se vraća unazad i kao da je neka kružna pojava koja se stalno vrti oko rata, Šešelja, Jugoslavena… Želim i dalje vjerovati da će sve biti dobro, ali najveća je katastrofa što sve više mladih odlazi van i grozno je što ne osjećaju Hrvatsku kao zemlju u kojoj mogu nešto stvoriti.”

Nakon niza negativnih komentara koji su se pojavili iza te njegove izjave s razmišljanjem o odlasku, Kekin je na Facebooku napisao da ne ide nikuda, a da ga je priznaje to malo i ganulo “Jer ta silna količina emocionalnog angažmana dokazuje koliko im je zapravo stalo do mene, obične Jugoslavenčine, Bosanca, dotepenca, ocvalog i prodanog punkera. Ta nevjerojatna količina poremećenih, polupismenih komentara dokazuje koliko me zapravo baš oni – trebaju. Osjetio sam prvi put da sam nasušno potreban onom bolesnijem dijelu naše nacije, kao neki lijek za živce. Nije važno što ćemo sljedeće godine možda bankrotirat, bitno je da tamo neki ofucani muzikant razmišlja dići sidro, pa da se cijela horda pomahnitalih psihopata lati tipkovnica. A zašto? Zašto me trebaju? Pa kog će pljuvati ako mene ne bude. Frljića? Glupo, jer ne idu u kazalište. Nije zahvalno pljuvat nešto što nisi vidio (osim, naravno, ako nisi profesionalni pljuvač s diplomom Filozofskog fakulteta). Tomića? Onda moraju čitat, što isto ne vole? Dežulovića? Prekompliciran? Urbana? Ma o čemu on to pjeva? Ostaju im samo moj bend, s tekstovima koji čak i čitatelji hejterskih portala mogu shvatit. Hajde, možda ne baš sve, ali barem nešto mogu shvatiti. Pa evo da njih, i sve vas koji me volite, utješim. Ne idem nikuda. A ako odem, otići ću kad ja budem htio, ne zato što mi neki moron piše Mile Srbine, mrš iz Hrvacke. Ovo je moja zemlja“, napisao je između ostalog na Facebooku Mile Kekin.

Kekinov sastav Hladno pivo, nastupao je u SDP-ovim kampanjama, mediji su o njima uvijek pisali u superlativima opisujući ih kao “jedan od naših najpopularnijih rock bendova”, a nije rijetkost da se njihovi nastupi u medijima bliskim lijevoj vlasti nazivaju “glazbenim spektaklom”, a albumi “kultnima”.

Iako su sastav s lijevim predznakom, Zoran Subošić Zoki tvrdi da su ih uvijek prvo zvali iz HDZ-a. “Mi smo bend koji, ako će svirati, svirat će iz uvjerenja. Nekad smo svirali jer smo smatrali da društvo treba promjene, da treba jačati civilno društvo, da se trebaju organizirati neke nevladine udruge i svirali smo za stranke koje su popularizirale takav način razmišljanja za razliku od autokratskog vladanja”, kaže on.

Mile Kekin protivnik referenduma o braku

“Protiv sam referenduma iz mnogo razloga, premda sam dio te heteroseksualne većine, oženjen sam, imam dvoje djece, imam stambeni kredit, mislim da odgovaram svim nekakvim normama normaliteta, pod navodnicima, protiv sam toga jer ne želim da jednog dana možda moje dijete ili moja djeca moraju bježati iz ove države zato što im ovdje nije dopušteno da budu drugačiji, da uživaju u drugoj vrsti braka, da idu na kazališne predstave koje možda imaju plakate koji nisu po volji svih, da moraju ići na umjetnu oplodnju recimo u inozemstvo i tako dalje. Mislim da je ovo što se događa dio jedne veće bitke koju trebamo izboriti da bi ostali jedno normalno društvo, da ne postanemo srednovjekovno neko odvratno mjestašce za zatucane. Dođite na Zagreb Pride”, poručivao je Mile Kekin javno podržavajući Zagreb Pride, nakon što je “U ime obitelji” prikupila više nego dovoljan broj potpisa za referendum kojim su Hrvati zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca.

 

Na Kekinov uradak u kojem objašnjava da su „njegovi dobili 45.“ odgovorio je splitski roker Toni Aničić: ‘Ti nisi naš, nisi naš od glave do pete, tvoji su izgubili 95.’

A mogu li se opravdati zločini iza 1945.? Odgovor daje video:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.