Mladen Pavković: Imenom Marka Veselice nazovite ulicu ili trg, jer je simbol Brozovog komunističkog pakla

Foto: Fah

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) predlaže da se po imenu hrvatskog Mandele dr.sc. Marka Veselice (9. siječnja 1936. – 17. veljače 2017.) u Gradu Zagrebu nazove jedna ulica, trg ili park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o povijesno nezaobilaznoj ličnosti, žrtvi komunističkog terora, koji se čitav život borio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, i koji je na kraju krajeva, za svoje ideale, najljepše godine svoga života proveo u najstrašnijim logorima Josipa Broza Tita, od Lepoglave do Stare Gradiške. U vrijeme njegova života, čini se, nismo ga dovoljno nagradili (možda ni poznavali!), pa je red da mu sada, kad ga na žalost više nema među živima, i na takav način kažemo – hvala, tim prije što iza ove legende novije hrvatske povijesti mora ostati neki trag. Ukoliko se nešto takvoga ili slično uskoro ne dogodi, ime Marka Veselice moglo bi relativno brzo pasti u zaborav, kao što se svakim danom sve više zaboravljaju činjenice i povijesni dani od početka srbijanske i ine agresije.

Veselica je simbol borbe protiv komunizma. Osudili su ga (drugi put) 1980., nakon smrti Tita, čak na 11 godina teške robije (!) samo i iz razloga što je dao intervju zapadnonjemačkom časopisu „Der Spiegel“! Što, poglavito mladi, znaju o tom olovnom vremenu? U Zagrebu i dalje postoji Trg maršala Tita, a nema ni jednog trga ili ulice koji bi nosio naziv po onima koje je ovaj poslijeratni zločinac proganjao, recimo, sedamdesetih godina. Taj veliki hrvatski rodoljub nije mogao čak ništa znanstveno i javno objavljivati i na bilo koji način se pojavljivati u javnosti, od 1972. do 1990. Stoga, danas dok se sjećamo ovog iznimnog čovjeka među ostalim se moramo zapitati: gdje su i što rade njegovi progonitelji? A Veselica je bio samo jedna u nepreglednom nizu komunističkih žrtava, prije svega, Hrvatskog proljeća. Malo je ako mu kažemo jednostavno „hvala“. Njegov lik i djelo mora i treba biti nezaboravno u hrvatskoj povijesti, tim prije što taj čovjek nikada nije pružao ruke da bi grabio, već da bi podao ljubav.

Oni koji odlučuju o nazivima ulica, trgova, pa i istaknutih državnih ustanova već sutra moraju iznaći način (prijedlog) da se ime Marka Veselice nikada ne izbriše, kao što je to slučaj i s nekim drugim hrvatskim velikanima, pa i Junacima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata za koje više nitko, na žalost, ne zna ni tko su ni što su!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.