DORH odbacio kaznenu prijavu braniteljskih udruga protiv Dežulovića zbog teksta ‘Je** vas Vukovar’

dežulovića
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona, Fah

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv novinara Borisa Dežulovića zbog njegovog teksta ‘J**o vas Vukovar. Kaznenu prijavu koja je odbačena baš u danima kada se hrvatska prisjeća žrtve Grada heroja, podnijeli su protiv Dežulovića Zorica Gregurić, predsjednica Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba,
Berislav Gregorić, predsjednik Udruge policije branitelja Jastrebarsko i
Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u priopćenju navela Zorica Gregurić, kaznena prijava protiv Dežulovića zbog njegovog teksta ‘J**o vas Vukovar’ podnesena je još 23. prosinca 2021. putem zagrebačkog odvjetnika Srećka Ilića ‘zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st.1. i 4. Kaznenog zakona’.

>HDZ-ova pučka pravobraniteljica u izvješću stala u obranu novinara Derifaj, Jindre i Dežulovića

Iako je Općinsko državno odvjetništvo sukladno Zakonu o kaznenom postupku, o podnesenoj kaznenoj prijavi trebalo odlučiti u roku od šest mjeseci od dana podnošenja, dakle najkasnije početkom lipnja ove godine, odgovor je, naglašava Gregurić, stigao ‘u vrijeme kad cijela Hrvatska oplakuje hrvatske žrtve u velikosrpskoj agresiji na Vukovar i Škabrnju’.

”J**o vas Vukovar. J**o vas posebni domovinski pijetet. J***le vas kolone sjećanja, posmrtni marševi i počasni plotuni. J***li vas plastični lampioni, plastični vijenci i plastične krizanteme. J***le vas komemoracije, rekvijemi i mise zadušnice. J***le vas minute šutnje, dani žalosti i noći svijeća. J***li vas nogometni memorijali, domoljubni recitali, vukovarski arzuhali i navijački murali. J**o vas Vukovar. J***la vas smrt”, napisao je, među ostalim, Dežulović prošle godine u tekstu za portal N1 televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Za jednog novinara godine Dežulović sipa hrpu neistina: Evo i kojih

Zašto je odbačena kaznena prijava protiv Dežulovića?

Rješenje o odbačaju kaznene prijave stiglo je tek 22. studenog 2022. i to uz sljedeće argumente.

”Tijekom državnoodvjetničkog postupanja utvrđeno je da nema osnovane sumnje da je Boris Dežulović počinio predmetno kazneno djelo”.

>Fra Mario Knezović: Proglasiti Dežulovića novinarom godine je baš veličanje gluposti

”Zamislite, rečeno Državno odvjetništvo smatra da čak nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Rečeno Državno odvjetništvo se u svom obrazloženju poziva na neke odluke Europskog sud za ljudska prava, gdje posebno naglašava primjenu članka 10. Europske konvencije o ljudskim pravima navodeći da je navedeni članak primjenjiv ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima ili ne izazivaju nikakvu reakciju nego i na one koje vrijeđaju, šokiraju i uznemiravaju. To je zahtjev pluralizma i tolerancije, bez kojih nema demokratskog društva“ – stoji uz ostalo u obavijesti u kojoj se također navodi (da ne povjeruješ!) da je „legitimno da je Boris Dežulović kao novinar, koristeći se provokativnim izražavanjem, nastojao privući pažnju javnosti na temu o kojoj piše, što se može zaključiti iz njegove objave ‘J**o vas Vukovar”, navodi Zorica Gregurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>HND proglasio Borisa Dežulovića novinarom godine, kao razlog naveli i uvredljiv tekst o Vukovaru

Dalje se navodi da ”iz postupanja Borisa Dežulovića proizlazi da njegova namjera nije bila usmjerena na narušavanje mira i domoljubnih osjećaja hrvatskih građana, niti na poticanje ili ohrabrivanje nasilja prema određenoj društvenoj skupini, kao niti na bilo kakvo odobravanje srpske agresije na Vukovar, već tekst šalje snažnu, a za neke uvredljivu i grubu poruku neslaganja i potrebe za preispitivanjem odnosa vladajućih struktura prema ”Gradu heroja”,  objasnila je u svom dopisu viša državnoodvjetnička savjetnica Doroteja Jačmenica Pušenjak, čak ni ne navodeći uputu, sukladno čl. 55. Zakona o kaznenom postupku, da podnositelji kaznene prijave u statusu žrtve (kako ih zakon imenuje) mogu sami poduzimati daljnji kazneni progon protiv osumnjičenog Borisa Dežulovića umjesto državnog odvjetništva i to u roku od 8 dana računajući od dana zaprimanja rečene obavijesti, a što je inače zakonska obveza.

”Nećemo stati na ovome”

”Međutim, Udruge proizašle iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata na ovome neće i ne žele stati, tim prije što još jednom ističu da nije slučajno što je ova obavijest došla upravo sada.U ime žrtava iz ove kazneno-pravne stvari (kako nas tretira Zakon) izjavljujemo i jamčimo da ćemo pokrenuti daljnji kazneni progon protiv osumnjičenog Borisa Dežulovića, te poduzeti sva zakonom dopuštena sredstava da zaštitimo hrvatske branitelje koji su pogođeni zločinačkim poticanjem na nasilje i mržnju osumnjičenog Borisa Dežulovića, jer smo sigurni da optuženi Dežulović nije napisao inkriminirani tekst sa željom preispitivanja odnosa vladajućih struktura prema, (kako je u rečenoj obavijesti navedeno s navodnicima) ”Gradu heroju”.

Grad heroj bez navodnika

Za nas hrvatske branitelje Vukovar je GRAD HEROJ bez navodnika!”, stoji u priopćenju koje potpisuju Zorica Gregurić, predsjednica Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba, Berislav Gregorić, predsjednik Udruge policije branitelja Jastrebarsko i Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.