(FOTO) Mladi iz cijelog svijeta na Mladifestu u Međugorju

Središnji događaj na Festivalu mladih u Međugorju bila je jučerašnja sveta misa, koju je od 19 sati predslavio fra Damir Pavić, župnik u župi Brestovsko u središnjoj Bosni, u koncelebraciji 504 svećenika. Poslije su mladi ostali u pobožnosti klanjanja nakon čega je uslijedio blagoslov svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj svećenika bio je, kao i svakoga dana, na raspolaganju za sakrament ispovijedi. U jutarnjem dijelu programa, nakon molitve i kateheze fra Damira Pavića: Iz ropstva u slobodu, mladima se predstavio Georg Mayr Melnhof iz Salzburga (Austrija). Dolazi iz velike obitelji s 10 djece. Mislio je da treba biti svećenik, pet godina je studirao teologiju i onda shvatio da se ne treba pripremati za ređenje nego za brak. Oženjen je već 13 godina i ima 4 djece. Dvije godine je radio kao direktor jednog velikog poduzeća. Završio je tri fakulteta, ekonomiju, teologiju i pedagogiju. Radi kao vjeroučitelj, a u salzburškoj nadbiskupiji je već 15 godina zaposlen kao pastoralni asistent za nove pokrete i zajednice.

Osnivač je Zajednice Loreto koja broji oko 400 angažiranih članova i nekoliko tisuća koji dolaze na organizirane susrete i velike kongrese mladih kao što je onaj za Duhove koji u Salzburgu okuplja po 7.000 mladih. U Međugorju je prvi put bio 1983., nakon čega je pokrenuo molitvenu skupinu koja se pretvorila u jedan od najvećih pokreta za mlade u Austriji – Loretto pokret.

Mladima je svjedočila i Sana Nassar iz Libanona. Prvi put je bila u Međugorju 1986., dok je još bila tinejdžerka. Deset godina poslije utemeljila je udrugu „Friends of Mary Queen of Peace” (Prijatelji Marije Kraljice Mira). Zahvaljujući toj udruzi, Libanonci u Libanonu i širom svijeta upoznaju Međugorje. Govorila je o svom iskustvu i o Međugorju u Libanonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popodnevnom dijelu programa, nakon stanke, mladima je govorio međugorski vidioc Ivan Dragićević. Sudjelovala su i dva bračna para iz Italije. Giorgio i Marta Scarpioni su nakon obraćenja u Međugorju dio svoga života posvetili najsiromašnijoj djeci u Ugandi. Odgovorni su za neke humanitarne projekte, napose one za teško mentalno hendikepiranu djecu. Rade  u pastoralu mladih i primaju mlade volontere iz cijeloga svijeta. Drugi bračni par koji je svjedočio bio je Gianluca Anselmi i Anna Benedetti iz Verone. Oboje su profesionalni glazbenici, pjevaju, sviraju i komponiraju. A s mladima su podijelili svoju životnu priču, punu križeva, a s druge strane punu radosti i ljubavi.

Festival mladih nastavio se danas jutarnjom molitvom i katehezom, nakon čega su uslijedila svjedočanstva.

U popodnevnom djelu svjedočit će biviši ovisnici iz zajednice Cenacolo. Misno svlavlje slavit će se u 19 sati, a dašanji program završit će predstavom zajednice Cenacolo pod nazivom “CREDO”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival mladih nastavlja se i sutra, a završit će 6. kolovoza euharistijskim slavljem na Križevcu.

Cijeli program Festivalu mladih pogledajte ovdje: 26 Mladifest program za web HRV OK

Mladifest prvi put održan 1989. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladifest je međunarodni susret mladih katolika koji se održava svake godine u zapadnohercegovačkom Međugorju, BiH.

Susret se od 1989. održava redovno od 1. do 6. kolovoza (susret ponekad počinje 31. srpnja). Na susretu sudjeluje više od 50.000 mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta. Susret posjetiteljima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesije, molitvu krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe zbora i orkestra sastavljenoga, kako od domaćih, tako i stranih glazbenika.

Svi programi u organizaciji Mladifesta prijevode se simultano preko radijskih prijamnika na oko 20-ak jezika. Program se najčešće vodi na hrvatskom jeziku (simultano se prijevodi preko zvučnika), a tijekom misnih slavlja koristi se i latinski jezik.

Prvi ovakav susret održan je 1989. godine na inicijativu pokojnog fra Slavka Barbarića. Na prvome susretu sudjelovalo je oko 800 mladih, no svake se godine povećava broj sudionika Mladifesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.