Mnoštvo intrigantnih detalja o kojima svjedoči knjiga msgr. Batelje o bl. Alojziju Stepincu

Foto: narod.hr

Knjiga msgr. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ predstavljena je u utorak 8. studenoga 2017. u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući izrazitom angažmanu novog Ivanićkog župnika vlč. Branka Koretića uspjelo se u vrlo kratkom vremenu prirediti predstavljanje ove knjige netom nakon što je ona dan prije predstavljena u Zagrebu.

Uvodni dio u predstavljanje kao i vođenje cijele večeri napravio je dr. sc. Mile Marinčić. Marinčić je osim kratkog upoznavanja s autorovim životopisom, pokušao i u kratkim crtama predstaviti zahtjevnost posla msgr. dr. Batelje u pravcu proglašenja blaženim i svetim blagopokojnog kardinala i nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca, od kako ga je Zagrebački nadbiskup kardinal blagopokojni Franjo Kuharić imenovao 7. listopada 1991. promicateljem postupka za proglašenje blaženim i svetim zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija kardinala Stepinca, koje je imenovanje potvrdila Kongregacija za proglašenje blaženih i svetih u Rimu 14. listopada 1991. te ga učinila “rimskim postulatorom”, suradnikom Kongregacije s prebivalištem u Rimu.

Trebalo je iščitati istražiti 135 arhiva u crkvenim i svjetovnim arhivima u domovini i inozemstvu, prikupiti dokumentaciju koja sadrži preko 40.000 stranica. Velik dio te dokumentacije prevesti ili odobriti njihove prijevode na talijanski te uz pomoć suradnika izraditi opsežan znanstveni rad tzv. “Poziciju” od 6.000 stranica u 6 svezaka, na temelju koje je Kongregacija za kauze svetaca odlučivala o proglašenju blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Pohvala tome radu jest proglašenje blaženim sluge Božjega Alojzija Stepinca koju je sv. papa Ivan Pavao II. izvršio u Mariji Bistrici 3. listopada 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je dr. Marinčić progovorio o istini koja je samo jedna, ali do prave istine nije uvijek baš jednostavno i lako doći. Kad govorimo o blagopokojnom blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, ove riječi uistinu dobivaju svoje puno i pravo opredmećenje. Naime istina o našem blaženom Kardinalu još uvijek nije u potpunosti ugledala svjetlo dana. Još i danas žive oni koji navedenu istinu žele zamračiti, prekriti velom tajne, onemogućiti joj da pro/govori. Živimo u čudnom vremenu, u kojemu se počesto i istinu o patnjama i mukama Hrvatskog naroda i Hrvatskog bića, koji je živio sa svojim Kardinalom, kao da se želi prepustiti zaboravu. Jedan narod i jedna država mogu svoju sadašnjost i svoju budućnost ispravno graditi samo na zdravim temeljima i u istinitom suočavanju sa vlastitom prošlošću. Blagopokojni i blaženi Kardinal Stepinac hrabro je svjedočio za istinu, pravdu i ljubav. Suobličen ljubavi onoga koji ga je pozvao – Kristovoj ljubavi, Kardinal nam je svima pokazao što znači biti, živjeti i umrijeti za istinu. Biti kršćanin znači biti svjedok stvarne istine, istine koja je spremna i na mučeništvo – martyros, a što znači biti svjedok. Navedeno mučeništvo za istinu svoje ozbiljenje dobiva u osobi Isusa Krista i stoji nasuprot zlu ovoga svijeta koje nam želi onemogućiti ulazak u Božje Kraljevstvo. Što je uopće jedan ljudski život ukoliko umire u laži i obmani. Teško je ogoliti samoga sebe, i prihvatiti vlastitu stvarnost, još teže je shvatiti da sam cijeli svoj život proživio u zabludi i laži jedne ideologije, prikrivajući zločine koje je ta ista ideologija – komunizam, počinila. Međutim savjest onih koji su naređivali i činili zločine ostaje nemirna, poput Augustinovog vapaja koji kaže “nemirno je srce moje Bože dok se ne smiri u Tebi“. Phil Bosmans je napisao „Kad kriza sve zamrači, djeca svjetla zapalit će svijeće“. Hvala Vam msgr. Dr. Batelja, zaključio je Dr. Marinčić u svom uvodnom dijelu, što niste posustali i što ste palili i palite svijeće istine o našem vrlom Blaženiku blagopokojnom kardinalu Stepincu, uvjereni smo kako će ova knjiga, koja uzgred rečeno broji preko 650 stranica i gotovo 2000 tisuće bibliografskih jedinica, kako ste i sami rekli, pružiti dovoljno dokumenata za objektivan i istinit sud o činjenicama njegova progona, bolesti i smrti.

U drugom dijelu večeri sam nas je autor uz dobro pripremljenu i osmišljenu prezentaciju proveo kroz mnoštvo činjenica vezanih uz boravak blagopokojnog kardinala Stepinca u kućnom pritvoru u Krašiću, sustavno prikazujući i podastirući liječničke dokaze o nelogičnosti u tijeku Kardinalove bolesti, kao i same smrti. Posebnu pozornost je msgr. dr. Batelja stavio na obdukciju tijela kardinala Stepinca. Obično se obdukcija izvodi na zahtjev obitelji, a ovdje se to učinilo na zahtjev D.S.U.P.-a NRH. Potanko je opisan tijek prijevoza tijela iz Krašića za Zagreb kao i sama obdukcija, a sve se odvijalo uz strogo policijsko osiguranje. Trebalo je onemogućiti bilo kakvo nastojanje da se neki od Kardinalovih organa sačuva, u strahu od kasnijeg štovanja istog kao relikvije. Premda Kaptol nije tražio balzamiranje Kardinalova tijela, oni su se odlučili na balzamiranje, koje je u biti bilo uništenje kardinalova tijela. Naime, smjesa kojom su balzamirali Kardinalovo tijelo nije samo pojela i uništila tijelo, nego je nagrizla i metalne stjenke lijesa. Mnoštvo je još intrigantnih detalja o kojima svjedoči knjiga, ali čitatelj i sam mora ponešto otkriti, zaključio je msgr. dr. Batelja. Možemo se složiti s mišljenjem mostarskog biskupa msgr. dr. Ratka Perića, koji u predgovoru knjige kaže, kardinal Stepinac nije „slučaj“ nego fenomen ili bolje rečeno koncentrat raznih fenomena: katoličkog, pastoralnog, ekumenskog, hrvatskog, političkog, medicinskog, juridičkog, historiografskog… Fenomen života, fenomen o osudi, fenomen o smrti.

Cijelu večer je svojim nastupom, na opće oduševljenje uveličao vokalni ansambl „Milka Trnina“ pod ravnanjem Branke Bubalo-Paliska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je župnik vlč. Koretić zahvalio msgr. Batelji kao i svima koji su doprinijeli ovom događaju, počevši od gradonačelnika Javora Bojana Leša, preko ravnatelja POU-a Dražena Maleca, gospođe Ljiljane Maričić do ansambla „Milka Trnina“ i voditeljice Branke Bubalo-Paliska. Večer je završila prigodnim druženjem u župnoj dvorani župe sv. Petra Ivanić-Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.