MSU: izložbe Ivane Franke, Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena, Ante Kajinića

Foto: Fah

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti u četvrtak otvara tri izložbe – “Strujanje percepcije (svemiri misli)” Ivane Franke i “Siva zona” Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena uProstoru za povremene izložbe te “Putovanje kroz bjeline” Ante Kajinića u MSU galeriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanu Franke i finski umjetnički duo Tommi Grönlund i Petteri Nisunen veže dugogodišnje prijateljstvo i nekoliko zajedničkih izložbi, a u MSU se predstavljaju samostalnim izložbama.

“U svom umjetničkom radu Ivana Franke, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen dijele istraživački pristup koji objedinjuje suvremenu umjetnost, prirodne znanosti i arhitekturu”, ističe se u najavi MSU-a.

“Prožimanje grafike, skulpture, arhitekture, pokreta i zvuka s matematikom, optikom, fizikom i neuroznanošću u njihovim interaktivnim instalacijama stvara doživljaje koji se čine izvan dosega naših osjetila, dok umjetničkim djelima pristupaju kao mehanizmima koji istodobno proizvode i razotkrivaju granice percepcije”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba “Strujanje percepcije (svemiri misli)” istražuje granice prostornih i vizualnih doživljaja, polazeći od potpunog vizualnog izmještanja posjetitelja kroz niz zamračenih instalacija i oslanjajući se na tjelesno iskustvo u namjerno nestabilnim opažajnim uvjetima.

Hrvatska umjetnica s berlinskom adresom Ivana Franke zapažena je po radu u kojemu istražuje suodnos ljudske percepcije, spoznaje i okoline, s fokusom na granice vizualne i prostorne percepcije. Nastupila je na nizu uglednih bijenala, a upravo je u tijeku u Berlinu njezina samostalna izložba “Retreat into Darkness. Towards a Phenomenology of the Unknown”.

Sinestetičke instalacije Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena bave se ljudskom oku nevidljivim silama što tvore svijet oko nas, i opredmećuju ga kroz materijalizaciju izdvojenih prirodnih fenomena te se njima služe kao scenarijem za gradnju impresivnih zvučnih, kinetičkih i optičkih struktura, koje preuzimaju obilježja izlagačkih prostora, ostavljajući mogućnost beskonačnih site-specific prilagodbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kao i s izložbenim prostorom, njihovi radovi ulaze i u živi dijalog s posjetiteljima izložbe – na razini pogleda, sluha, dodira i pokreta. Svaka je senzacija dostupna na razini osobnog opažaja, refleksije i ponekad sasvim osobnog eksperimenta koji izlazi van granica uobičajenog promatranja”, ističe se u najavi izložbe.

Tommi Grönlund i Petteri Nisunen se poznaju još od studija arhitekture potkraj osamdesetih, a zajedno rade od početka devedesetih. Njihova je suradnja rezultirala nedavnom retrospektivom u Helsinkiju na kojoj su predstavili gotovo tri desetljeća dugog zajedničkog rada tijekom kojega su izlagali na brojnim međunarodnim izložbama.

U tjednu otvorenja njihove izložbe održat će se radionica sa studentima Sveučilišta Alvar Aalto iz Helsinkija te studentima Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom Petterija Nisunena i Petra Miškovića. Završni dio radionice bit će predstavljen u Zbirci Richter u subotu, 8. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje izložbe bit će otvorene do 20. kolovoza.

Ante Kajinić se u MSU predstavlja novim ciklusom slika

Izložba slikara Ante Kajinića “Putovanje kroz bjeline” donosi 37 radova iz njegova novog opusa, a izložba je prema zamisli zamisli autora, postavljena tako da prati ritam organizacije motiva na slici.

“Grupirajući slike uz rubove zida, naglašavajući središnji prostor odsutnošću sadržaja, izložbeni prostor MSU galerije postao je živa slika koja posjetitelje vodi na putovanje kroz bjeline”, najavljeno je iz MSU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se dodaje, Kajinićevo slikarstvo vraćanje je na jednostavne oblike izražavanja, ponajprije bliske dječjem rukopisu, lišene pretjerane deskripcije, kojim ukazuje na nemoć umjetnika da promjeni i popravi svijet koji ga okružuje, onim što najbolje zna – umjetnošću.

“Svojim slikarstvom, samozatajno, Kajinić želi dati impresiju vremena u kojem živi, duboko promišljajući svijet oko sebe i u sebi. U suodnosu sa slikom, kao svojim najintimnijim zapisom, umjetnik se u kontemplativnom okruženju vlastitoga radnog prostora kroz čin slikanja dovodi do odsutnosti želje, otvarajući prostor čistoj misli neopterećenoj zahtjevima i ograničenjima”, napominje se.

Kajinićeva izložba bit će otvorena do 31. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.