Muslimani diljem svijeta obilježavaju Ramazanski bajram

Ramazanski bajram je jedan od dva najveća islamska praznika koji se obilježava na kraju jednog od posebnih mjeseci u Islamu – Ramazanu, a neke od temeljnih dužnosti svakog muslimana su post koji se provodi u tom mjesecu, kao i obveza da se tijekom trideset dana Ramazana muslimani uzdržavaju od hrane, pića i spolnog kontakta od zore pa do zalaska sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika “mubarek” dana, dva bajrama – Ramazanski i Kurban-bajram.

Bajrami su dani igre, veselja i pjevanja pobožnih pjesama. Sve ovo treba biti u skladu s propisima vjere, ne zanemarujući islamske dužnosti koje muslimani trebaju izvršavati u svom životu.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara, koji ove godine pada 28. srpnja. Muslimani se toga bajrama raduju jer su ispostili mjesec Ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju groblja, obilaze rodbinu, prijatelje, susjede, dijele sadaku (odrađuju plemenita djela u ime Allaha).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki vjernik musliman Ramazanom, mjesecom posta, u prilici je okušati snagu svoje volje i pobijediti svoje strasti, koje ga bezgranično vode požudi za jelom, pićem, intimnim odnosima i materijalnim uživanjem.

I svakog takvog vjernika, koji se uspio kontrolirati i tijelu pokazati da su duša i razum ono što njime upravlja, a ne strast i stomak, nakon tih tridesetak dana vježbanja snage volje čeka pravo veselje, praznik i radost jer je pokazao sebi da je makar u tom jednom mjesecu u godini uspio uspostaviti ravnotežu između duhovnog i materijalnog, između prohtjeva duše i tijela i izaći kao pobjednik nad onim što ga vuče prizemnosti.

Ramazan je i prilika Muslimanima da očiste svoje srce i vrate se korijenu, kako bi razmislili o svojoj srži, kako bi u dubinama duše potražili dobrotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje skupnog namaza, pojačanoj porodičnoj i osobnoj higijeni (kupanje, uljepšavanje kuća i dvorišta), lijepo oblačenje, posjet rodbini i prijateljima, čestitanje usmeno ili pismeno te ugošćavanje jedni drugih.

Socijalna strana Ramazanskog bajrama je očita, jer obuhvaća stare i mlade, bogate i siromašne, muškarce i žene, pojedince i institucije.

Bajramski dani predstavljaju i odmor od fizičkog napora i pripremu za novi rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalna jela u Bošnjaka, kojih u Hrvatskoj prema posljednjem popisu stanovništva ima preko 30 tisuća, za Bajram su: baklava, hurme (datule), sarma, punjene paprike i druga narodna jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.